2018. 04. 04. - 10:20

Túl árulkodóak az apró változások is az arcszínben

Túl árulkodóak az apró változások is az arcszínben

Lehetséges, hogy a mesterséges intelligencia a jövőben megmondhatja, hogyan érezzük magunkat – kutatók szerint ugyanis az arcszínünk többet árul el rólunk, mint hinnénk.

Azok a tudósok, akik az emberi érzelmek kifejezését tanulmányozzák, jó eséllyel hamarosan a mesterséges intelligencia számára is lehetővé tehetik, hogy megmondja, hogyan érzi magát éppen valaki.
 
Az Ohio-i Állami Egyetem kutatói ugyanis úgy vélik: az arcszín finom változásai képesek elárulni az érzéseinket s egyértelművé tenni azokat mások számára. Ők pedig olyan algoritmusokat hoztak létre, amelyek képesek azonosítani ugyanezeket a változásokat.
 
Az arc apró elszíneződése is árulkodó - állítják a kutatók
Az arc apró elszíneződése is árulkodó - állítják a kutatók
 
Tanulmányuk szerint egyéb jelek nélkül is egyszerűen azonosíthatók az orr, a szemöldök, az arccsontok vagy az áll körüli véráramlás-változások, melyek alapján 75 százalékban helyesen állapítható meg, milyen érzések vannak jelen egy emberben ebben a percben.
 
„Azonosítottuk az arcszín változásainak mintáit, amelyek minden érzelem esetében egyediek – mondta el Aleix Martinez, kognitív tudós, az elektrotechnika és a számítástechnika professzora. – Úgy véljük, ezek a színváltozások a finom véráramlásbeli változások, illetve a központi idegrendszer által kiváltott összetétel eredményei. Ezeket nemcsak észleltük, de pontosan használtuk is annak érdekében, hogy azonosítsuk, hogy érzi magát éppen egy ember – akár tudatosan érezzük így magunkat, akár nem.”
 
Felfedezéseiket alkalmazva a tudósok olyan számítógépes algoritmust alkottak, amely az arcszínt használja az emberi érzelmek 90 százalékos pontossággal történő megállapítására.
 
Véleményük szerint ezek az algoritmusok új mesterséges intelligencia típusokat hoznak majd létre, amelyek felismerik és imitálni tudják az érzelmeket.
 
A tanulmányt a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklap közölte.
 
Kapcsolódó cikk:
 
 
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.