2019. 12. 27. - 09:20

Ünnepi szezon: kávé és tea segít formában maradni?

Ünnepi szezon: kávé és tea segít formában maradni?

Egy csésze kávé vagy tea jóval többet tehet annál, hogy segít felülkerekedni a reggeli tehetetlenségen és kótyagosságon az ünnepi szezonban.

Érdemes kávéra és/vagy teára szavazni az ünnepek alatt is – egy új tanulmány szerint sokkal többet tehetnek a szervezetünkért annál, hogy hozzájárulnak a frissesség visszanyeréséhez reggel.
 
Az Illinois-i Egyetem kutatói arra biztatnak mindenkit: nyugodtan kortyolgasson az ünnepi szezonban is kávét vagy teát, ugyanis megállapításaik szerint a koffein fogyasztása potenciálisan szabályozhatja a súlygyarapodást és a koleszterinszintet - azáltal, hogy tompítja a cukorban és zsírban gazdag ételek hatását.
 
Ünnepi szezonban különösen jó ötlet a kávé és a tea
Ünnepi szezonban különösen jó ötlet a kávé és a tea
 
A Fox News beszámolója alapján a tanulmányt patkányokon végezték el, akiket viszonylag egészségtelen étrendre fogtak 4 héten át – ételeik 40-45 százalékban szénhidrátból álltak és mindössze 15 százalékban tartalmaztak fehérjét.
 
Emellett azonban a patkányok kaptak teát, melyben aminosavak, flavonoidok, fitokémiai anyagok találhatók.
 
A koffeinadagok 65 és 135 milligramm között változtak adagonként. A rágcsálóknak adtak további koffeinforrásokat is.
 
A kísérlet végeredménye azt mutatta, hogy a patkányok, akik koffeint kaptak, jelentős mennyiséget veszítettek testzsírjukból. A zsír felszívódása 22 százalékkal, a súlygyarapodás pedig 16 százalékkal csökkent.
 
„A teából vagy egyéb forrásból származó koffein fogyasztása enyhítette a magas zsírtartalmú, magas szacharóztartalmú étrend negatív hatását a testre - ugyanis bizonyos lipogén enzimek modulálódnak mind a zsírszövetben, mind a májban” – mondta el Elvira Gonzalez de Mejia, a tanulmány társszerzője.
 
A kutatók eredményeit az emberi modellre is ki lehet terjeszteni, hogy feldersítsék a koffeint tartalmazó italok, így például a kávé és a tea hatékonyságát a súlycsökkenés és a koleszterin tekintetében.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.