2021. 09. 08. - 10:20

Vesekárosodás is lehet a koronavírus mellékhatása

Vesekárosodás is lehet a koronavírus mellékhatása

A Covid-19 miatt kórházba került, de akár az enyhébb lefolyású betegséggel küzdő emberek is elszenvedhetnek tartós vesekárosodást.

Tartós vesekárosodás is lehet a koronavírus mellékhatása - mutatott rá egy, több mint 1,7 millió ember bevonásával készült tanulmány.
 
Mindez fokozza a Covid-19 elhúzódó hatásaival kapcsolatos aggodalmakat - különösen azok körében, akik elég betegek ahhoz, hogy kórházi kezelést kelljen igénybe venniük.
 
A kutatók rájöttek, hogy a koronavírust túlélők hónapokkal a fertőzés kezdete után vesekárosodás különböző típusait tapasztalják meg: a csökkent vesefunkcióktól az előrehaladott veseelégtelenségig.
 
Tartós vesekárosodás is lehet a koronavírus mellékhatása
Tartós vesekárosodás is lehet a koronavírus mellékhatása
 
Azoknak a betegeknek volt a legnagyobb esélye a tartós vesekárosodásra, akik a legsúlyosabb állapotban voltak és intenzív osztályra kerültek.
 
A rizikó fennáll azok esetében is, akiknek semmilyen veseproblémájuk nem volt, amikor kórházban feküdtek – mondta el a Connecticuti, New Haven-i Yale Egészségügyi Iskola docense, Wilson.
 
Némi kérdés merül fel azonban azzal kapcsolatban, milyen mértékben kapcsolhatók a veseproblémák kifejezetten a koronavírushoz, vagy ahhoz, hogy páciensek kórházba kerültek.
 
A tanulmány rávilágított, hogy azok körében is magas a veseproblémák kialakulásának kockázata, akik otthon voltak a betegségük idején és nem kellett őket kórházban ellátni.
 
A kockázatok kisebbnek tűnnek olyanok között, akiknek sosem voltak nagyobb egészségügyi gondjaik – de csak némileg alacsonyabb a rizikó – mondta dr. Ziyad Al-Aly vezető kutató, a Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának adjunktusa.
 
A kutatókban ennek kapcsán merült fel, vajon mindez tükrözi-e az immunrendszer folyamatos stimulálását és gyulladását. Véleményük szerint több vizsgálatra lenne szükség ennek megállapításához.
 
A tanulmányt a Journal of the American Society of Nephrology szakfolyóiratban közölték.
 
Olvasd el ezt is: 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.