2021. 08. 30. - 10:50

Zavarhatják az orvosi implantátumokat az okos eszközök?

Zavarhatják az orvosi implantátumokat az okos eszközök?

Utánajártak a szakemberek, vajon hatással lehetnek-e a különféle „kütyük” a pacemakerekre és egyéb implantátumokra a szervezetben.

Kiadott a közelmúltban egy figyelmeztetést az az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA), mely szerint nem árt vigyázni az okos eszközökkel, ha valakinek a testébe pacemaker vagy egyéb implantátum van beültetve.
 
Egy új tanulmány, melyet a Heart Rhythm on Wednesday szaklap közölt, most megerősítette: távol kell tartani a beültetett orvosi eszközöktől az elektronikai eszközöket, különös tekintettel a pacemakerre és a szívdefibrillátorra.
 
Ezeket azért ültetik be páciensekbe, hogy javítsanak a szívritmus rendellenességeken, így például a lassú vagy gyors szívverésen.
 
Nem árt vigyázniuk az okos eszközök tárolásával azoknak, akinek pacemakerül vagy egyéb beültetett implantátumuk van
Nem árt vigyázniuk az okos eszközök tárolásával azoknak, akinek pacemakerül vagy egyéb beültetett implantátumuk van
 
Sok ilyen eszköz rendelkezik ún. mágneses üzemmóddal, arra az esetre, ha az implantátumot fel kell függeszteni a beteg orvosi kezelése során. A doktorok ezt a módot úgy aktiválják, hogy erős mágnest helyeznek az implantátum mellé.
 
Az FDA 2021 májusában hívta fel először a figyelmet arra, hogy az egyes mobiltelefonokba és okosórákba beépített erős mágnesek kiválthatják az implantátum mágneses üzemmódját, s ezzel potenciálisan súlyos kárt okozhatnak a páciensnek.
 
Az új tanulmányhoz a Készülék és Radiológiai Egészségügyi Központ (CDRH) kutatói több, korábbi tanulmányt tekintettek át és tesztelték az összes iPhone 12 és Apple Watch 6 modell mágneses mező kimenetét.
 
Kiderült: minden eszköz mágneses mezeje elég erős ahhoz, hogy a beültetett szíveszközök mágneses üzemmódjait bekapcsolja, ha közel vannak hozzá.
 
A szívdefibrillátorok mágneses üzemmódban nem adnak életmentő sokkokat vagy ún. antitachycardia ingerlést, így potenciálisan életveszélyes helyzetbe hozzák a beteget – írták a szakemberek.
 
A tanulmány azonban arra is rámutatott, hogy az implantátum mágneses üzemmódja nem indul be, amennyiben a telefonokat és az órákat legalább 15 centiméteres távolságban tartjuk tőlük.
 
„Úgy véljük, a kockázat a páciensekre nézve alacsony, az FDA pedig jelenleg nem tud semmilyen káros eseményről, amely ehhez a kérdéshez kapcsolódna” - mondta el Seth J. Seidman, a CDRH elektromos mérnöke és EMC programtanácsadója, a tanulmány vezetője.
 
A tanulmány ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az erős mágnesekkel rendelkező szórakoztatóelektronikai eszközök száma idővel várhatóan növekedni fog.
 
Érdemes tudni azt is, hogy egyetlen mágnes elég a nagyméretű és azonosítható eszközök, például sztereó hangszórók, elektromos motorok vagy akkumulátoros szerszámok befolyásolásához.
 
Az elektronika-gyártók egyre inkább kis, ún. ritkaföldfém mágneseket helyeznek a fejhallgatókba, az ajtózárakba, a kis telefonhangszórókba, az e-cigarettatartókba és egyebekbe. Az iPhone 12-sorozat például erős ritkaföldfém mágnest használ a vezeték nélküli töltéshez.
 
Seidman ugyanakkor megjegyezte: javasolják, hogy a beültetett orvosi eszközökkel rendelkező páciensek beszéljenek orvosukkal, hogy megbizonyosodjanak arról: értik és ismerik a beültetett eszköz lehetséges kockázatait és a biztonságos használat megfelelő módjait.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.