2021. 02. 17. - 10:35

Átfogó állapotfigyelést biztosít az új bőrtapasz

Átfogó állapotfigyelést biztosít az új bőrtapasz

Új, bőrre ragasztható tapaszt fejlesztettek ki kutatók, amely mindenre kiterjedő állapotfigyelést végez az ember egészségét illetően.

Rugalmas, vékony tapaszt készítettek kutatók, amely a nyakra helyezve képes figyelni az ember szívverését, vérnyomását és vércukorszintjét.
 
A Nature Biomedical Engineering szaklapban is közzétett technológia még a laktóz, az alkohol vagy a koffein szintjét is meg tudja mérni a tapasz viselőjének vérében. Olvasd el: Okos orvosbiológia - Bőrre rajzolják a mérőeszközt
 
Ez a fajta hordozható eszköz nagyon hasznos lehet alapvető betegségekkel küzdők számára, mert a segítségével rendszeresen nyomon követhető az egészségük – hangsúlyozta Lu Yin, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem nanotechnológus doktorandusza.
 
„Remek eszközként szolgálna a betegek távfelügyeletéhez is, különösen a koronavírus-járvány idején, amikor az emberek minimálisra csökkentik a kórházakban történő személyes látogatások számát” – tette hozzá.
 
Amellett, hogy olyan krónikus állapotokat figyel, mint a diabétesz vagy a magas vérnyomás, a tapasz a szepszis kialakulásának pontos meghatározására is képes, s meg tudja ítélni, kinél áll fenn annak kockázata, hogy súlyosan megbetegszik koronavírusban.
 
Bőrön viselhető és egyáltalán nem zavaró az új állapotfigyelő tapasz
Bőrön viselhető és egyáltalán nem zavaró az új állapotfigyelő tapasz
 
A hordozható eszközöket gyakran tervezik arra, hogy a páciensek állapotát a kórházon kívül is nyomon lehessen követni – az új technológiát azonban orvosi körülmények között is fel lehetne használni.
 
A csecsemők is igényelnek például intenzív megfigyelést - a tapasz pedig átfogó egészségügyi állapotfigyelést tesz lehetővé, anélkül, hogy csövekre és katéterekre lenne szükség.
 
Az új technológiánál ugyanakkor teljesen más szenzorokat alkalmaznak egyetlen kis platformra egyesítve, mely egy bélyeg méretének felel meg – mondta Joseph Wang, a tanulmány társszerzője.
 
Ez a rendkívül apró hordozható eszköz rendkívül sok információ tárolására képes, méghozzá nem invazív módon, s anélkül, hogy a páciens mindennapi tevékenységeit bármilyen módon zavarná. Olvasd el: Mikroszkopikus robotokat használhatnak a testen belül
 
A kutatók több különböző apró érzékelőt ágyaztak be egy vékony, rugalmas polimer lapba a tapasz elkészítéséhez.
 
A tapasz közepén a vérnyomás-érzékelő található, mely néhány kis ultrahang-jeladóval rendelkezik. A két átalakító ultrahanghullámokat vesz le egy artériáról, a vérnyomás kiszámításához ezeket a visszapattanó hullámokat méri. 
 
Kémiai érzékelőként egy pár szitanyomott elektródát használtak.
 
Az egyik érzékelő a pilokarpin nevű gyógyszert alkalmazza izzadás kiváltására, lehetővé téve a laktát, a koffein és az alkohol szintjének mérését a tapasz alatti bőrön felszabaduló verejtékben.
 
A másik elektróda-érzékelő apró áramütéssel indukálja az intersticiális folyadék felszabadulását, amelyet a glükóz mérésére használnak.
 
„Olyan paramétereket választottunk, amelyek pontosabb, megbízhatóbb vérnyomásmérést biztosítanának számunkra” – mondta el Juliane Sempionatto, a tanulmány társszerzője.
 
 
A biomarker meg tudja mondani, hogy egyes vérnyomás-kiemelkedések éppenséggel a koffeinnek vagy alkoholnak köszönhetők-e, s alapvetően nincs gond a vérnyomással.
 
Az érzékelők ezen kombinációja tehát igen sokrétű információval szolgál, mely adott esetben meg is nyugtatatja az embert.
 
A különböző szenzorok jelei közötti interferencia megelőzéséhez a kutatók szilárd gélkorlátokat használtak. A megfelelő anyagok meglelése, a teljes elrendezés optimalizálása és a különböző elektronikák zökkenőmentes integrálása nem kevés időt vett igénybe – ám egy igen ígéretes eszközt hozott létre.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.