2024. 03. 12. - 08:30

Zöld utat kapott a Rosa vállsebészeti robot

Zöld utat kapott a Rosa vállsebészeti robot

Megkapta az FDA engedélyét a Zimmer Biomet ROSA nevű vállrendszeréhez, amely állítása szerint az első vállpótlásra alkalmas sebészeti robot.

Engedélyezte a Zimmer Biomet cég ROSA váll-robotsebészeti rendszerét az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (Food and Drug Administration – FDA). A Zimmer Biomet a közelmúltban jelentette be a jó hírt, miszerint az FDA 510(k) engedély tulajdonosai lettek.
 
A ROSA vállrendszer az első vállpótlásra alkalmas sebészeti robot a cég szerint.
 
Ez egyben a negyedik alkalmazás is a Robotic Surgical Assistant (vagyis a ROSA) számára, amely magában foglalja a ROSA térdrendszert a teljes térdízületplasztikához és a ROSA csípőrendszert a teljes csípőprotézishez.
 
„Büszkék és izgatottak vagyunk, hogy a világon elsőként szállíthatunk robotsebészeti asszisztenst az anatómiai és fordított vállprotézis műtétekhez – mondta Ivan Tornos, a Zimmer Biomet elnök-vezérigazgatója közleményében. - A ROSA Shoulder egy új fejlesztés, melynek célja segíteni a sebészeket a robotika és az adatelemzés erejének kihasználásában, a rendkívül összetett vállkezelési eljárások pontos és hatékony elvégzésében.”
 
Komoly tapasztalatok
 
A több mint 90 éves tapasztalattal rendelkező Zimmer Biomet digitális és robottechnológiák integrált csomagját kínálja, amelyek adatokat, adatelemzést és mesterséges intelligenciát használnak.
 
A varsói székhelyű vállalat több mint 25 országban működik és ma már több mint 100 országban értékesít.
 
Zöld utat kapott a Rosa vállsebészeti robot
Zöld utat kapott a Rosa vállsebészeti robot
 
 
A ROSA Shoulder a cég váll-implantátum-portfóliójához csatlakozik, amely magában foglalja az Identity Shoulder System-t is. A robot a ZBEdge Dynamic Intelligence platformhoz is társul, amely a Zimmer Inc. egység digitális technológiáit, robotikáját és implantátumait hivatott továbbfejleszteni.
 
Hogyan működik a ROSA robot?
 
A ROSA Shoulder-t úgy tervezték, hogy a sebészek számára rugalmasságot biztosítson és lehetővé tegye a pontos elhelyezést a jobb eredmények érdekében. Ez az egyik egyetlen olyan rendszer, amely képes reprodukálni a humerus fej reszekcióját - állítja a Zimmer Biomet.
 
A ROSA a műszerek bemetszésekbe történő beillesztését is megkönnyítheti, mivel az eljárások során nincs szükség tűre a glenoid közepén.
 
A többi ROSA-alkalmazáshoz hasonlóan a vállrendszer is támogatja az egyedi anatómiákon alapuló orvosi döntéshozatalhoz szükséges adatokat – jegyezte meg a Zimmer Biomet.
 
Az operáció előtt integrálódik az újonnan kiadott Signature ONE műtéti tervezési rendszerrel. A Signature ONE 3D-s képalapú megközelítést alkalmaz a vizualizációhoz, a műtéti tervezéshez és a betegspecifikus útmutatók létrehozásához.
 
A műtét során a platform valós idejű, intraoperatív adatokat biztosít a sebészek számára, hogy segítse őket a glenoid és a humerus elhelyezésére vonatkozó, személyre szabott tervek ellenőrzésében, végrehajtásában és érvényesítésében.
 
A Zimmer Biomet szerint ezzel az a cél, hogy a betegeknél csökkentsék az esetleges szövődményeket.
 
A ROSA Shoulder a mymobility Digital Care Management Platformmal működik majd együtt, kiegészülve a ZBEdge Dynamic Intelligence portfólióval - a vállpótló műtéten átesett betegek esetében.
 
A ROSA a műtétek előtt és alatt is adatok nyújt a Mayo Klinikának
 
„A vállprotézis végrehajtásának egyik kihívást jelentő aspektusa a glenoid és a humerus pontos elhelyezése, amely kritikus fontosságú tényező a műtét utáni működés és az implantátumok hosszú távú túlélése szempontjából” – nyilatkozta John W. Sperling, orvos, az ortopédiai sebészet professzora a Mayo Klinikán.
 
Hozzátette: az innovatív megközelítést úgy alakították ki, hogy a sebészek gyakorlatilag végigsétálhassanak egy eljáráson, mielőtt bármilyen reszekciót elvégeznének, majd élő visszajelzést kapjanak és lehetőségük legyen a glenoid szármélységének szabályozására és az operáción belüli validálásra a vágott reszekciók során.
 
A Mayo Klinikának vannak pénzügyi érdekeltségei a Zimmer Biomet technológiájában. Mint jelezte, minden bevételét arra fordítja, hogy támogassa non-profit küldetését a betegellátásban, az oktatásban és a kutatásban.
 
A ROSA Shoulder robotrendszer egyébként 2024 második felében lesz elérhető a kereskedelmi forgalomban az Egyesült Államokban.
 
Fotó: zimmerbiomet.com
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.