2021. 02. 02. - 11:25

„Jó vénák” esetén kisebb az érrendszeri problémák esélye?

„Jó vénák” esetén kisebb az érrendszeri problémák esélye?

Mivel tápanyagban gazdag vért és oxigént szállítanak szöveteinkhez, érrendszerünk igen fontos részét képezi a testünknek. Miként tehetünk azért, hogy a vénák egészségesek legyenek?

Az érrendszer szervezetünkben rendkívül lényeges munkát végez. Az artériák tápláló oxigénnel és tápanyagban gazdag vérrel látják el a szöveteket. A salakanyaggal teli vért is a vénák vezetik vissza a szívhe, s újraindul a folyamat.
 
A vénák egészségéhez és hosszú élettartamához hozzájárulni nagyon fontos. Cikkünk első részében arról esett szó, kire jellemző elsősorban a vénaprobléma.
 
Lássuk azonban, mit jelent, ha valakinek „jó vénái” vannak. Kevesebb eséllyel alakulnak ki nála érrendszeri gondok?
 
A vénák mérete és láthatósága változó lehet
A vénák mérete és láthatósága változó lehet
 
Dr. Chelsea Dorsey, a Chicagói Egyetem érsebész szakorvosa szerint az egészségügyi szolgáltatók hajlamosak a karon lévő, nagyobb vénákat „jónak” nevezni, amennyiben azok könnyen hozzáférhetők.
Ilyesmi általában akkor hangzik el, amikor egy nővér megpróbál vért venni a karunkból, vagy infúziót bekötni.
 
Ez azonban nem jelzi a vénák tényleges egészségét.
 
Való igaz, hogy egyes emberek vénái könnyebben hozzáférhetők tűvel. Ennek oka az, hogy a vénák – úgymond – dinamikusak. Méretük és láthatóságuk változik.
 
Ezt pedig számos dolog befolyásolja: mennyire vagyunk hidratáltak, milyen a hőmérséklet a helyiségben, de bizonyos „provokálónak” számító mozdulatok is szerepet játszanak abban, mekkorának néznek ki a vénák – ilyen a torna is.
 
A vénák egyébként sem egyformák. A kor előrehaladtával törékenyebbé válhatnak, amennyiben pedig korábban megsérültek, bezárulhatnak és működésük leállhat.
 
A vénák falán hegek képződhetnek – ezek pedig jelentősen megnehezítik, hogy egy infúziót be lehessen kötni az embernek.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.