2020. 08. 04. - 10:40

A botox nemcsak a ráncok ellen jó

A botox nemcsak a ráncok ellen jó

A jól ismert botox-injekciók, melyeket a ráncok ellen alkalmaznak az orvosok, megelőzhetik a migrént, sőt a depresszió enyhítésében is segíthetnek – sugallja egy új tanulmány.

A botox-injekciók a jelek szerint nemcsak a ráncok ellen hatékonyak. Hozzájárulnak a migrén megelőzéséhez, sőt, a depresszió tüneteit is enyhíthetik – állítja egy új tanulmány.
 
Azok a páciensek, akik botox-injekciókat kaptak hat közül bármelyik egészségügyi állapot kezelésére, ritkábban szenvedtek depressziótól, összehasonlítva őket azokkal, akik másféle terápiákat kaptak ugyanezekre az állapotokra.
 
„A felfedezés igencsak izgalmas, mivel egy egészen új kezelést támogat a hangulati problémák és a depresszió ellen, melyek gyakori és veszélyes mentális betegségnek számítanak – mondta el Tigran Makunts, aki gyógyszerész hallgatóként dolgozott a tanulmányon a San Diego-i Kaliforniai Egyetemen. – A felfedezés igen komoly statisztikai adatra épül, nem pedig korlátozott mértékű megfigyelésekre” – tette hozzá.
 
A botox-injekciók a jelek szerint enyhítik a depresszió tüneteit
A botox-injekciók a jelek szerint enyhítik a depresszió tüneteit
 
Makunts egyébként az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynökségének (FDA) kutatója.
 
A tanulmányhoz a kutatók az FDA adatait használták, melyek 40 ezer, botoxal kezelt ember esetében figyelték a káros hatásokra utaló jeleket. Az adatokat nyolc szempontból vizsgálták: az injekció beadásának helyére koncentrálnak, beleértve a homlokot, a nyakat, a végtagokat és a hólyagot.
 
A Botox injekciókat izomgörcsök, túlzott izzadás és inkontinencia kezelésére is használják. A botox depresszióra gyakorolt ​​hatását illetően azonban nem gyűjtöttek adatokat.
 
A kutatók szerint persze még szükség van további kutatásra annak meghatározására, hogy a botox hogyan működik antidepresszánsként.
 
Az egyik elmélet  szerint a botox eljuthat a központi idegrendszer azon részeire, amelyek hangulatot és az érzelmeket illetően érintettek. Illetve, mivel gyakran használják a depressziót kiváltó krónikus állapotok kezelésére, a jobb hangulat kedvező mellékhatásként léphet fel az alapbetegség gyógyítása mellett.
 
A világon több mint 264 millió ember szenved depressziótól – írta meg az Egészségügyi Világszervezet.
 
A depressziót általában pszichoterápiával vagy gyógyszerekkel kezelik. Ezek a kezelések azonban a páciensek egyharmadánál nem hatékonyak. Ezért is van szükség egyéb lehetőségekre – hívták fel a figyelmet a kutatók az egyetem sajtóközleményében.
 
„A klinikusok évekkel ezelőtt észrevették, hogy a kozmetikai okokból befecskendezett Botox enyhíti a betegek depresszióját” - mondta Ruben Abagyan, az UCSD gyógyszertár professzorának vezető kutatója.
 
Hozzátette: úgy gondolják, a homlokzati régióban levő vonalak enyhítése megzavarja a visszacsatolást, amelyek erősítik a negatív érzelmeket. „Most azonban kiderült, a mechanizmus ennél összetettebb lehet, mert nem igazán számít, hogy a botoxot hová fecskendezik be”.
 
A botox klinikai vizsgálata mindenesetre folyamatba van depresszióval küzdő embereknél.
 
Ugyanakkor, mivel a kísérlet csupán a homlokba adott injekciót teszteli, több vizsgálatra van szükség, hogy kiderüljön, melyik a legalkalmasabb terület és dózis a depresszió kezelésére – mondta a szakember.
 
A tanulmányt a Scientific Reports közölte.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.