2017. 01. 03. - 14:40

A fiatalkori szürkehályogról - egynapos sebészeten kezelhető

A fiatalkori szürkehályogról - egynapos sebészeten kezelhető

Sajnos, manapság nem ritka, hogy a szürkehályog korán kialakul. Oka lehet valamilyen szembetegség, sérülés, diabétesz, öröklött hajlam vagy akár szteroidok használata is. Szerencsére, az egynapos sebészeten végezhető műtét biztonságos és hatékony.

Bár sokan gondolják, hogy a szürkehályog főként időskorban jellemző, napjainkban sajnos, többféle okból, fiatalon is jelentkezhet.
Van, aki örökli a hajlamot, másoknál szembetegség, szemsérülés, cukorbetegség vagy akár szteroid használata okozhatja a problémát.

Egyes kutatóknak és szemészek úgy vélik, a szürkehályogos esetek számának növekedése nagymértékben a különféle elektronikai eszközöknek köszönhető, mint amilyen az okostelefon, a tabletek, a laptopok. Ezek ugyanis nagy energiájú fényhullámot bocsánatanak ki, melyet kék fényként ismerünk – s amely károsíthatja a látásunkat.

Manapság egynapos sebészeten is orvosolható a szürkehályog miatti látásprobléma

Manapság egynapos sebészeten is orvosolható a szürkehályog miatti látásprobléma

A szürkehályog első jele fiatalok körében, ha éjszakánként nem látnak tisztán, nehézséget okoz számukra az éles látás sötétben. A másik a ködös látás, melyet erős fényben fokozottan tapasztalhatnak.

A korai szürkehályog problémát olykor nehéz is időben diagnosztizálni, mert a betegeknek egyébként nincs gondjuk a látással. Idővel azonban ezek az aprónak tűnő gondok súlyosbodnak, a páciens jelentős látásvesztést észlelhet.

A jó hír az, hogy a szürkehályog műtétet ma már egynapos sebészeten is biztonságosan és hatékonyan tudják kezelni. A szürkehályogból adódó látásproblémát az operációval orvosolni lehet, a látás olyan lesz, mint korábban. Sőt, egyes esetekben még javulhat is.

A szürkehályog egynapos műtétje során a szemsebész eltávolítja a ködös lencsét és kicseréli mesterséges lencsére, azaz műlencsére.

A mesterséges szemlencsét már az 1970-es években is használták. Tiszta, műanyag lencse, amely nem igényel semmilyen gondoskodást, a szem tartós és szerves részévé válik. Az egynapos műtét során behelyezett műlencse egyik nagy előnye az is, hogy képes a szemüveget vagy a kontaktlencsét helyettesíteni.

Három fajtája van.

-Egyfókuszú lencse: látásjavításra készül, egy bizonyos távolságra, közelre vagy távolra. Ha olvasunk, ugyanúgy szemüvegre van szükségünk, s bizonyos esetekben távol látáshoz is – ha ún. asztigmatizmussal küzdünk.

-Asztigmatizmus-korrigáló egyfókuszú lencse: ez a mesterséges lencse a szürkehályogot és az asztigmatizmust is korrigálja, egyetlen egynapos sebészeti eljárással. Az operáció után a betegeknek általában csak olvasószemüveget kell hordaniuk.

-Multifokális lencse: ez a lencse a távoli és a közeli látást is javítha, egyes pácienseknek még szemüvegre sem lesz szükségük az egynapos sebészeten elvégezhető, szürkehályog műtétet követően.

Hogy számunkra melyik a jó megoldás, azt természetesen orvosunkkal szükséges egyeztetnünk.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.