2016. 08. 02. - 11:10

Aranyér? Az egynapos műtét sokat megér

Aranyér? Az egynapos műtét sokat megér

Sajnos, sokat hallunk erről a ma szinte népbetegségnek számító problémáról. Az aranyér kortól függetlenül bárkinél kialakulhat. Szerencsére ma már fájdalommentes, modern műtétek is léteznek hatékony kezelése érdekében.

Idősektől, fiataloktól egyaránt halljuk, hogy aranyérrel küzdenek. Az aranyér lényegében a végbél visszeressége – a vénák a végbélnyílástól kb. 3 centiméterre kitágulnak, s ezzel együtt a nyálkahártya is, ennek következtében aranyeres csomó jön létre. Az aranyér betegségnek négy fokozata van a probléma súlyossága alapján.

Az aranyeres betegségek megállapítása és mértékének felmérése végbélvizsgálatot igényel. Ezeket a fájdalmasnak számító vizsgálatokat az egynapos sebészettel is foglalkozó klinikákon ma már ún. ultrarövid altatásban is végezhetik.

Egynapos sebészet - Aranyérműtét után sem kell hosszan a kórházban maradni

Egynapos sebészet - Aranyérműtét után sem kell hosszan a kórházban maradni

 

A vizsgálatot követően jöhet a konzultáció arról, milyen az aranyeres betegség állapota és milyen módon lehet azt kezelni.
Az aranyér betegséget többféle módszerrel kezelhetik.

Lehetséges első lépésben kenőcsöket, kúpokat alkalmazni, ez általában az első fokú aranyérnél szokás, de csupán tüneti kezelést nyújt.

A műtéttel a végbélvénák tágulását kell megállítani.

A II. és III. fokú aranyérnél operációt alkalmaznak. A gumigyűrűs leszorítás bevett technika – a beavatkozást követő 2 héten belül elhal az aranyeres csomó. Végleges megoldásnak azonban ez sem nevezhető, mert kiújulhat évek múlva a probléma. Manapság emiatt olyan módszereket használnak az orvosok, amelyek biztosabb megoldással szolgálnak.

A III-IV. fokú aranyér esetén egyébként is az operáció a legcélszerűbb.
Végezhető hagyományos úton, melynek során a nyálkahártya felvágásra kerül, a tágult vénákat az orvos eltávolítja, majd összevarják a nyálkahártyasebet.

Jó megoldás a lézersebészeti út is. A beavatkozás folyamata hasonló, de szike helyett lézer ejti a vágást és a sebet sem kell összevarrni.

A műtétek során alkalmazott lézerfény precízen irányítható, behatol a sejtekbe, gőzzé alakítja víztartalmukat és ezzel gyakorlatilag szétrobbantja azokat. A seb azért gyógyul meg hamarabb, mert környezetét nem éri sérülés. Lézeres operációval a vér is elkerülhető.

Az aranyeres csomókat az egynapos sebészeten lézerrel távolítják el, így nem fog vérezni és varrásra sincs szükség. A nyálkahártya sebei szintén meggyógyulnak, kb. egy hónap alatt.

Egy lézeres műtét időtartama nagyjából 25 perc, de azt követően 6-8 órás megfigyelésre van szükség. Ha ez letelt, a páciens saját lábán mehet haza, de az első hétben a fizikai aktivitást kerülnie kell.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.