2016. 09. 13. - 17:20

Biztonságos? - Egynapos sebészet gyerekeknek

Biztonságos? - Egynapos sebészet gyerekeknek

Az egynapos sebészeti beavatkozások jóval vonzóbb lehetőséget kínálnak, mint a több napos befekvés a kórházba. Bizonyos egészségügyi problémák esetén semmi akadályuk. De vajon mi a helyzet a gyermekeknél?

Számos ember számára jelent nagy előnyt az egynapos sebészeti műtét a hosszadalmasabb kórházi tartózkodással szemben, különösen, hogy a munkából, tanulásból sem esik ki napokra – az egynapos beavatkozások rövidebb gyógyulási idővel is járnak.

A szülők és a gondozók számára is nagyobb stresszt jelent azonban, ha az operáció előtt egy gyermek áll, mint ha rajtuk hajtanának végre beavatkozást. A gyerekeken végzett műtét speciális esetnek számít.

Nagyon lényeges ilyenkor, hogy a szülő, a csemete gondviselője minden mozzanatról értesüljön, hogyan zajlik majd a gyermek műtétje – beszéljen az altatóorvossal, aki előkészíti az érzéstelenítést.

A gyerekek még inkább profitálnak az egynapos sebészetből, mint a felnőttek, hiszen hosszabb időre a szeretteiktől sem kell elszakadniuk – ami, mint tudjuk, egy kicsinek sokkal nagyobb problémát, ijedtséget okoz.

A gyerekeknek egynapos sebészeten is nagyon fontos a szülő közelsége

A gyerekeknek egynapos sebészeten is nagyon fontos a szülő közelsége

A beavatkozásra mindenképp egy szülőnek vagy a gyermekért felelős felnőttnek kell elkísérnie őt. Számos sebészeti központ várótermében adnak a gyermeknek enyhe nyugtatót, hogy segítsenek az erős szorongáson.

A szülő a műtő helyiségbe is bemehet a csemetével a beavatkozás első felére, azaz az altatásig, hogy a gyermek jobban érezze magát ebben az idegen, számára félelmetes környezetben. Ha az anya vagy az apa nem képes valami miatt erre, akkor valaki másnak kell asszisztálni, ha lehet.

Azt mindenképp érdemes tudni, hogy ha beinvitálják a műtőbe, a szülőnek nyugodtnak kell maradnia, nehogy a lurkó is pánikba essen anya vagy apa idegességét érzékelve.

A gyermekeknek általában altatógázt adnak, amitől hamar elalszanak – de mindegyikük más, van, aki gyorsan és nyugodtan elbóbiskol, mások viszont sírnak és próbálnak ellenkezni az altatási procedúra ellen.

Ha azonban a gyermek már elaludt, az orvosok bekötik az infúziót és elkezdődik a sebészeti beavatkozás.

A szülő ezidőalatt nem tartózkodik a helyiségben, de korán visszamehet a gyermekéhez, miután magához tér, hiszen szükség van arra, hogy mielőbb biztonságérzetet nyújtsanak számára egy egynapos sebészeti beavatkozás során.

Természetesen, mielőtt hazaengedik a kicsiket, meg kell hogy feleljenek az elbocsátás kritériumainak – azaz fontos, hogy minden rendben legyen hazaindulás előtt.

Később a kontroll vizsgálaton látja majd újra orvos a gyermeket.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.