2021. 09. 14. - 11:45

Egészséges és kóros vénák – Hogyan működnek?

Egészséges és kóros vénák – Hogyan működnek?

A vénák és az artériák funkciói között jelentős eltérés van. Hogy legyen összehasonlítási alapunk, fontos tudni, miként működnek az egészséges vénák.

Hogyan lehet meghatározni az egészséges vénákat és ereket? Cikkünk előző részében ezek felépítéséről esett szó.
 
Hogyan működnek azonban az egészséges vénák? Ha ezzel tisztában vagyunk, a kóros működés még szembetűnőbb lehet.
 
A vénák felelősek azért, hogy a vér eljusson a szívbe és megtisztuljon. Mivel ezek a vénák a vért a gravitáció ellen pumpálják, elegendő nyomást kell generálniuk. Így például, ha edzés vagy gyaloglás közben mozgatjuk a lábunkat, a vénák összehúzódnak és ellazulnak. Ez a mozgás előrenyomja a vért.
 
A vénák a vért a gravitáció ellen pumpálják, elegendő nyomást kell generálniuk
A vénák a vért a gravitáció ellen pumpálják, elegendő nyomást kell generálniuk
 
A visszaáramlás megakadályozása érdekében a szelepek gátként tartják vissza a vért. Ennek eredményeként a vér a lábakon keresztül eléri a medencét.
 
Egyes esetekben azonban a szelepek nem működnek megfelelően. Ennek számos oka van - ilyen például a vénafalakra nehezedő nyomás. Ha ez kialakul, a vér felhalmozódik az erekben, akadályozva az áramlást.
 
A szelepek afféle zsebként működnek a vénák belső rétegén. A felfelé mutató szelepek bezáródnak, amikor a vér pumpálódik. Ez gátolja meg a vér visszaáramlását. Újabb felfelé nyomása viszont megnyitja a szelepet. Az utóbbi ismét bezáródik, s a folyamat folytatódik. Ez segíti a vénákat a vér áramlásában a gravitáció ellen.
 
A cikket folytatjuk.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.