2019. 11. 19. - 11:30

Egynapos gerincműtét: alkalmas rá mindenki?

Egynapos gerincműtét: alkalmas rá mindenki?

Napjainkra jelentősen megnőtt azon gerincműtétek száma, amelyeket járóbeteg-ellátásban végeznek el. Vagyis a páciens aznap haza is mehet, hogy megoperálták. De mégis, ki alkalmas erre a gerinc-beavatkozásra?

Amennyiben valaki gerincműtétre szorul, manapság jobb dolga van, mint az elmúlt évtizedben bármikor. A gerincoperációk terén drámai változások történtek: már az is igen jelentős, hogy a páciens a beavatkozás napján hazatérhet, nem kell az éjszakát sem a kórházban töltenie.
 
A technológia nagyot fejlődött, a biztonság kérdése is megnövekedett. A szakértők várakozásai szerint minden a gerincműtétek 50 százalékát járóbeteg-ellátásban fogják végezni 5 éven belül.
 
Az otthoni gyógyulás nemcsak kényelmesebb és kielégítőbb, hanem költségcsökkentő is, ráadásul a fertőzés veszélye jellemzően jóval alacsonyabb, mint a kórházban.
 
A gerincműtétek 50 százalékát egynapos sebészeti eljárás keretében végeznék 5 éven belül
A gerincműtétek 50 százalékát egynapos sebészeti eljárás keretében végeznék 5 éven belül
 
Annak megítélése ugyanakkor, hogy egy ember alkalmas-e ezen gerincműtét elvégzésére, több tényezőt magába foglal.
 
A legalapvetőbb, hogy pontosan szükséges meghatározni az állapot kialakulásának okát – s az is fontos, hogy számos, nem műtéti beavatkozáson legyen túl, amely kezelések a javulását célozták meg, eddig sikertelenül.
 
Ha ezek a feltételek teljesülnek, a betegnek az alábbi elvárásoknak is meg kell felelnie:
 
-nem lehetnek egyéb jelentős egészségügyi problémái
-testsúlya normális (testtömeg-index – BMI -, amely nem lehet több 35-nél)
 
-fontos, hogy a páciensnek legyen otthon megfelelő családi támogatása vagy bárki, akire számíthat
-reális elvárásokkal rendelkezzen a műtét kapcsán, azaz tisztában legyen azzal, hogy bizonyos fokú fájdalmakra és kényelmetlenség-érzetre számíthat, az ésszerű fájdalomcsillapító stratégiák ellenére
 
Nem mindenki ideális jelölt az egynapos sebészeti ellátásban végzendő gerincműtétre. Minden kockázati tényezőt fel kell mérni, mielőtt a páciensnek ezt a megoldást felkínálják.
 
Cikkünk folytatásában azt részletezzük majd, mely gerincműtéti eljárások a legmegfelelőbbek a járóbeteg-műtéthez, milyen szempontok befolyásolják a fekvőbeteg- vagy a járóbeteg-műtét megválasztását.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.