2020. 01. 14. - 11:30

Egynapos gerincműtét: mit takar a lumbális fúzió?

Egynapos gerincműtét: mit takar a lumbális fúzió?

Ahogyan a technológia fejlődik, egyre több operáció elvégzésére lesz lehetőség egynapos sebészeti megoldásokkal. Az orvosok azonban csak az utóbbi években kínálnak járóbeteg ágyéki gerincfúziókat. Mit jelent ez?

Nem véletlen, hogy napjainkban számos esetben az egynapos sebészeti beavatkozást választja orvos és páciens egyaránt.
 
A modern lokalizációs technikák és az izomrész-boncolások miatt, melyeket a legmodernebb módszerek lehetővé tesznek, a műtét utáni, ún. incizionális fájdalom eléggé tolerálható ahhoz, hogy a pácienst járóbeteg-ellátásban kezelhessék.
 
Az elmúlt 15 esztendőben a fejlett gerincműtétek fejlődése műszaki szempontból óriási választékot eredményezett a bőrön át alkalmazott gerinc csavarok, expozíciós övvisszahúzók és egyéb műszerek terén.
 
Ezeket úgy alkották meg, hogy gerincvelő derékfúziós konstrukciót lehessen végrehajtani a segítségükkel – így sokkal kisebb bemetszésekre van szükség és az izmok boncolása is jóval visszafogottabb.
 
Manapság a lumbális gerincfúzió is végezhető egynapos sebészeten - igaz, nem mindenkinél
Manapság a lumbális gerincfúzió is végezhető egynapos sebészeten - igaz, nem mindenkinél
 
Egy körültekintő sebész ugyanakkor ügyelni fog, hogy csak megfelelő indikációk, általános egészség, test típus és a fájdalomtolerancia mellett végezzen gerincfúziós beavatkozást egy páciensen.
 
Miközben a procedúrát véghez lehet vinni sikeresen minimálisan invazív technikákkal, más tényezők befolyásolhatják egyes betegeknél a járóbeteg-ellátás megfelelőségét.
 
A gerincfúziónak speciális típusai vannak, melyeket egy megfelelően képzett és tapasztalt sebész végezhet. Ezek az alábbiak:
 
1.Elülső deréktáji interfúzió (ALIF): Bizonyos sebészek ambulancián is el tudják végezni az ALIF-et.
 
Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az ALIF magába foglal egy elülső megközelítést - a hason keresztül, tehát minimális a szövetmegszakítás a beavatkozás során.
 
2.Lumbális interferon fúzió (például TLIF vagy XLIF): hasonlóan az ALIF-hez, a fúziós megközelítés oldalról is minimális szövetkárosodással megvalósítható, lehetővé téve az eljárás ambulancián történő elvégzését, megfelelően kiválasztott beteg és egy kellően tapasztalt sebész esetén.
 
Érdemes tudni, hogy a betegpopuláció csupán egy kis százaléka megfelelő jelölt a lumbális fúzió járóbeteg-ellátásban történő véghezvitelére.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.