2019. 11. 12. - 10:17

Egynapos sebészet: a korong dekompresszió és gerincfúzió értéke

Egynapos sebészet: a korong dekompresszió és gerincfúzió értéke

Míg a tradicionális gerincműtét invazív és hosszas gyógyulást idővel jár, napjainkban z egynapos sebészet megoldást kínál a könnyebb és minimálisan invazív operációra. Lássul a gerincfúzió és a korong dekompresszió valódi értékét.

Hagyományos eljárásban a gerincműtét egy meglehetősen nehéz, invazív operációnak számít.
 
Miután megtörténik, hosszabb ideig igényel kórházi fekvést, s lassú a gyógyulás. A nyitott gerincműtét ráadásul azzal jár, hogy az orvosok hosszú vágást ejtenek a páciens testén, az izmok összehúzódnak, különben nem férnének a problémás területhez.
 
Napjainkra a technológiai fejlődés eljutott odáig, hogy minimálisan invazív gerincműtét is végrehajtható, egynapos sebészet keretében, azaz járóbeteg-ellátásban.
 
Cikkünk első részében az ilyen műtét előnyeiről esett szó.
 
Milyen értéke van azonban a korong dekompressziónak és a gerincfúziónak?
 
A gerinc rendbehozásában rengeteget segít az új technológia
A gerinc rendbehozásában rengeteget segít az új technológia
 
A sérülés vagy az általános kopás az idő múlásával a gerincoszlopban romlást és instabilitást okozhat. Ez kényelmetlenségérzést vált ki, valamint gyengeséget a hát, a karok, a lábak táján.
 
A háttal összefüggő fájdalmak gyakori oka a gerinckompresszió. Ez akkor jelentkezik, amikor a csillapításra szolgáló korongok a csigolyák között kinyúlnak, megrepednek vagy összenyomódnak.
 
Amennyiben nem műtéti megoldások nem bizonyulnak sikeresnek a fájdalom csökkentésében és a mozgásprobléma enyhítésében, a korong dekompressziója és a gerincfúzió az ajánlott kezelés.
 
A dekompressziós sebészeti műtét során a sérült gerinctárcsa egészét vagy részét eltávolítják. Az orvos képes eltávolítani csupán a korong egy részét, amely az ideget irritálja vagy kényelmetlenséget okoz, de szükséges lehet a teljes korong eltávolítása.
 
Amennyiben a teljes lemezt eltávolítják, discectomia műtétről beszélünk. A folyamat csökkenti a korong képességét a gerinc komponenseinek tompítására, megelőzi a súrlódást, mérsékeli a csigolyák közötti csiszolódást.
 
A további károsodás megelőzéseés a kellemetlenség elkerülése végett a sebésznek szüksége lehet egy csontgraft beültetésére a csontok természetes összeolvadása érdekében.
 
A csont graft a műtétet követően meggyógyul, új csontot képez a csigolyák között - stabilitást és támogatást biztosítva a páciensnek.
 
Hagyományos ezen procedúrákat nyílt hátműtéttel hajtják végre, amely hosszú bevágást igényel a háton. Minimálisan invazív technikákkal azonban mára ezen eljárásokat kis bemetszés ejtésével is el lehet végezni. Ezen keresztül juttatják a páciens testébe a fém, cső alakú sebészi visszahúzót.
 
Az eljárást apró, speciális eszközökkel hajtják végre, melyeket a visszahúzón át helyeznek be.
 
Maga az eljárás sokkal egyszerűbb és jóval kevésbé invazív, mint egy hagyományos esetében, ráadásul rövidebb gyógyulási időt tesz lehetővé.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.