2019. 03. 26. - 11:45

Egynapos sebészet: a mellimplantátum csere további lehetőségei

Egynapos sebészet: a mellimplantátum csere további lehetőségei

Az implantátumos mellek időről-időre felülvizsgálatot igényelnek és cseréjükre is szükség van. Érdemes tudni, hogyan is zajlik az implantátum csere, milyen lehetőségek vannak.

A keblek implantátummal történő ellátásakor a pácienseknek tisztában kell lenniük azzal, hogy azokat idővel cseréltetni kell, s fontos kapcsolatot tartani az orvossal, aki a műtétet végezte. A sóoldatos vagy szilikon géllel készült implantátumok felülvizsgálatot igényelnek, a sebész pedig meg tudja mondani, mikor szükséges a csere.
 
Az implantátumcseréről korábbi cikkünkben már volt szó. Folyamatának első lépéseiről szintén írtunk, lássuk a továbbiakat.
 
A mellimplantátum-csere pontos eljárása a felülvizsgálat okától függ, azaz, hogy mi történt a keblekkel. Az alábbi lehetőségek fordulnak még elő.
 
mellek_megemelese_1
 
4.Rosszul behelyezett implantátum: bizonyos esetekben az implantátumnak kialakított „zsebek” túl messze vagy túl közel helyezkednek el egymáshoz, ez pedig rosszul pozícionált melleket eredményez.
 
Ennek korrigálásához a korábbi bemetszést használja, s módosítja a szövetet az implantátumot körülvevő kapszula segítségével, majd a varrási technikákkal rekonstruálja a zsebet a megfelelő helyzetben.
 
A sebésznek szüksége lehet más szöveteket használatára is, hogy megerősítse ezt az új implantátumzsebet. Javasolhatja egy acelluláris dermális mátrix termék (ADM) használatát is. Az ADM integrálódik a testbe, és teljesen helyettesíti a páciens saját kollagénjét, mely vastagabb, erősebb szövetréteget eredményezve.
 
5.Az implantátum eltávolítása: amennyiben az implantátumok nagyok és a bőr kitágult, a sebész javasolhatja a mell megemelését, az implantátumok eltávolításával – bár az implantátum eltávolítása önmagában is elegendő lehet. Az eltávolításhoz ugyanazt a bemetszést alkalmazza az orvos, amelyen keresztül betette az implantátumot.
 
Az implantátum körüli bélés vagy a "kapszula" gyakran sebészileg eltávolításra kerül, hogy a gyors gyógyulást lehetővé tegyék.
 
6.A mellbimbó és a mellbimbóudvar pozíciójának megemelése: amennyiben a mellbimbó és udvara megemelésére van szükség, további bemetszések kellenek – a mellbimbóudvar felső része körüli bevágások elegendőek, ha kismértékű emelést hajt végre a sebész. Viszont ha nagyobb mértékű az emelés és feszítésre is szükség van, a mellbimbóudvar körül elhelyezkedő kell majd, s a vágás a kebel alatti gyűrődésig húzódhat.
 
Azokban az esetekben, amikor jelentős bőrfelesleget kell eltávolítani - például nagymértékű fogyás esetén - szükség lehet egy harmadik bemetszésre, amely vízszintesen a mell alatt halad, annak formáját követve. Ha a mellbimbókat kell emelni, a bimbó és az udvar továbbra is a szövetek mögött álló dombokhoz kapcsolódva maradnak, mely lehetővé teszi az érzés megőrzését és a szoptatást.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.