2017. 03. 28. - 11:50

Egynapos sebészet: hogy műtik az orrsövényferdülést?

Egynapos sebészet: hogy műtik az orrsövényferdülést?

Amennyiben valakinek csak kismértékű az orrsövény-ferdülése, ez még nem okoz problémát. Ha azonban jelentősen szűkül az orrüreg a ferdülés miatt, érdemes elvégeztetni egynapos sebészeti beavatkozást, hiszen akár az orrlégzés is gátolva lehet.

Bizonyára hallottunk már az orrsövényferdülésről – sőt, lehetséges, hogy érintettek is vagyunk. Az orrsövényt nyálkahártya borította lemez, melyet csont és porc alkot – ez választja el egymástól az orr jobb és bal oldalát, orrüregét.

Mivel azonban az orrsövény nem egyformán nő mindenkinél, ahol a jobb és bal oldal találkozik, kialakulhat ferdülés, melynek mértéke szintén más és más lehet.

Az orrsövényferdülés kezeletlenül számos problémát okozhat - érdemes megfontolni az egynapos sebészeti beavatkozást

Az orrsövényferdülés számos problémát okozhat - érdemes megfontolni az egynapos sebészeti beavatkozást

Nem nehéz kitalálni, hogy ha a ferdeség nagyobb mértékű, akkor az egyik orrüreg szűkebb lesz, s ez gátolja a légzést. Előfordulhat S alakot formázó ferdülés is – ilyenkor mindkét üregbe kevesebb levegő jut.

Ha az orrsövényferdülés nem lényeges mértékű, kevésbé vált ki panaszokat, ám ha komolyabb, akkor az orron át történő légzés akadályoztatva van, sőt, kialakulhat miatta alvási légvétel hiány. Az arcüreg ugyancsak rosszabbul levegőzik, mint normális vonalú orrsövény esetén. Sűrűbben előfordulhat arcüreggyulladás és középfülgyulladás, mégpedig sűrűn.

A tünetek

Az orrsövény ferdülésének legfontosabb tünetei közé tartozik az orrdugulás (annak ellenére, hogy nem vagyunk megfázva), a horkolás, az orrhang, a rossz lehelet, reggel tapasztalható torokszárazság. Gyakori a fejfájás, mely főleg az orrmelléküregek felett érezhető. Sűrűn képződik orr-, torok- vagy garatváladék. Jellemző, hogy az orrsövényferdülésben szenvedőknek elhúzódnak a megfázásos megbetegedéseik, vagy gyakran visszatérnek.

Az egynapos sebészeti műtétet mindenkor alapos kivizsgálásnak kell megelőznie, amelyet a fül-orr-gégész szakorvos végez el.

A cikket folytatjuk.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.