2017. 06. 28. - 12:25

Egynapos sebészet – így tüntetik el a zsírdaganatot

Egynapos sebészet – így tüntetik el a zsírdaganatot

Apró, mégis zavaró kitüremkedést tapasztalunk a bőrön? A probléma oka zsír- vagy kásadaganat lehet, mely közvetlenül a bőr alatt alakul ki. Egynapos sebészeti beavatkozás keretében a probléma orvosolható.

A bőrnek sajnos időről-időre lehetnek különféle problémái. Kitüremkedések is jelentkezhetnek rajta, melyeknek két jellegzetes fajtája van: a kásadaganat (ateróma) és a zsírdaganat (lipóma).

A kásadaganat közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el, jóindulatú daganatnak számít, de több centiméteres is lehet. Nem fáj, de tömött és tokos kitüremkedés, melyben kásás megjelenésű, sárgás vagy szürkés-fehér tartalom lehet. Van rá esély, hogy begyulladjon, ilyenkor pirossá és fájdalmassá válik.

A zsírdaganat szintén jóindulatú daganat a bőr alatt. Puha csomó, melyet lehet mozgatni és nem okoz panaszt. Ettől függetlenül azonban látványos lehet.

Mindkét jóindulatú daganatot esztétikai okból szokás eltávolítani az egynapos sebészeten. A másik oka az, hogy gyulladást és tályogkialakulást előzhetünk meg ezzel. A gyulladt aterómát már sürgősen műteni kell, ugyanis szeptikus állapotot alakíthat ki.

A zsír- és a kásadaganatot sebészeten tudják eltávolítani

A zsír- és a kásadaganatot sebészeten tudják eltávolítani

Az egynapos sebészet keretében elvégzett operációnál bőrmetszést hajtanak végre és tokostól távolítják el a zsír- és a kásadaganatot.

Hogyan történik a műtét?

Amennyiben az ateróma gyulladt, helyi érzéstelenítésben, vagy ezzel kombinált altatásban végzik a műveletet. A gyulladást meg kell szüntetni, s a váladékot kibocsátani a daganatból. Ha lehetséges, az aterómát tokostól eltávolítják, ám mivel környezete gyulladt, ez nem mindig valósítható meg.

Mivel a váladék kiürülése szükséges, ezért a sebet csak részlegesen zárja le a sebész, egy gumicsík felett.

Ha azonban a zsír- vagy a kásadaganat nyugalmi állapotú, helyi érzéstelenítésben hajtják végre az egynapos sebészeti beavatkozást.

Szintén bőrmetszést ejtenek, s ezen keresztül a daganatot tokostól eltávolítják. A sebet plasztikai varrattal zárják le.

Amennyiben a zsírdaganat gyulladt volt, kötözésre van szükség két-három naponként, melyet a klinikán végeznek el, s antibiotikumot is szedni kell. A gyulladás 4-6 napon belül múlik el, ekkor lehet levenni a gumicsíkot a sebről. Vizezni csak ezután szabad.

Teljes gyógyulási ideje 2-3 hét.

Ha a zsír- vagy a kásadaganat nyugalmi állapotú volt, egy hétig kell kötést viselni, s ezalatt nem érheti víz a sebet. A varratot ezt követően szedik ki. Négy hét múlva ismét ellenőrzik állapotát.

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.