2017. 03. 14. - 13:45

Egynapos sebészet – mi a dermoid tömlő és hogyan távolítják el?

Egynapos sebészet – mi a dermoid tömlő és hogyan távolítják el?

Bizonyos problémák, noha nem veszélyesek ránk nézve, megkeseríthetik mindennapjainkat – ilyen a dermoid tömlő vagy ciszta is, amelyet egynapos műtét keretében kezelni tudnak a sebészek.

Cisztákról már mindenki hallhatott, a dermoid ciszta vagy tömlő azonban olyan kórkép, amelynek nincs is igazán magyar elnevezése.

A farokcsont felett elhelyezkedő, farpofák közötti elváltozás lényege, hogy a bőr alatt csomók képződnek és sipolyok alakulnak ki, melyek váladéka a bőrön is áttör. Sok esetben csak az utóbbit tapasztalja a beteg.

Műtéttel távolítható el a dermoid ciszta 

Műtéttel távolítható el a dermoid ciszta

A dermoid tömlő addig marad fájdalommentes, amíg nem fertőződik el és alakul ki gyulladás emiatt, majd pedig tályog. A ciszta bőrpirosodást, erős fájdalmat, lázat okozhat.

Leginkább azoknál alakul ki, akinek sok szőr fedi a testét, különösen fiatal férfiaknál jellemző. Oka valószínűleg a rosszul kifejlődött szőrtüszők, melyek nem tudnak a felszínre törni.

Amennyiben a bőr alatti váladék befertőződik és begyullad, pár napon belül kialakul a fájdalmas tályog, mely feszítő érzést okoz.

A dermoid cisztát el kell távolítani, s ennek egynapos sebészeti megoldása is van.

Az orvos az általános tájékozódást követően – melynek során a páciens betegségei, panaszai kerülnek szóba – elvégzik a vizsgálatot, s megállapítják, hogy nyugalmi vagy gyulladt állapotú-e a csomó. Majd pedig a beteget tájékoztatják arról, milyen műtétet választhat s mivel jár mindez.

A dermoid tömlő egynapos sebészeti eltávolítása

Amennyiben a dermoid ciszta már gyulladt állapotú, az operációt mielőbb el kell végezni. A gyulladásos váladék ugyanis nagyobb kárt képes okozni, mert nem képes kitörni a bőr felszínére, s a fartájékon levő zsírban terjed tovább.

A beteget elaltatják és a tályogot megnyitják, eltávolítva a gennyet. S noha a ciszta jóindulatú, a mélyben levő szőrcsomó bármikor újra problémát okozhat – nem kevés vesződséget kiváltva.

Ezért a legjobb, ha a gyulladás lezajlását követően, vagyis 8-12 héttel később nyugalmi állapotban megoperálják a tömlőt és annak valamennyi járatát, ez már kissé nagyobb műtétnek számít, elvégzése után 2 napot kórházban kell maradnia a páciensnek.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.