2017. 06. 20. - 12:50

Egynapos sebészet - Miért és hogyan műtik a hajszálereket?

Egynapos sebészet - Miért és hogyan műtik a hajszálereket?

Kevésbé látványos, de észrevehető és zavaró lehet a bőr hajszálereinek kitágulása. Lehet öröklött, vagy hormonális probléma miatt kialakuló dolog, mely azonban egynapos sebészeti műtéttel manapság kezelhető.

Arc és alsó végtagok – ezek a testrészek a leginkább érintettek, ha tágult hajszálerekről van szó. Másik formában is jelentkezhetnek viszont, a csillag naevus és a pók naevus nevű értágulat is jellemző.

Létezik ugyanakkor éranyajegy is – a hemangioma -, mely jóindulatú érdaganatnak számít. Ennél a típusnál az erek burjánzanak el.

A hajszálereket ma már egynapos sebészeten is el tudják távolítani

A hajszálereket ma már egynapos sebészeten is el tudják távolítani

Hogyan kezelik, műtik a hajszáleret és az éranyajegyet?

Amennyiben hajszáleret szeretnénk egynapos sebészeti beavatkozás keretében műttetni, érzéstelenítésre sem kell számítanunk. A beavatkozás ettől még nem fájdalmas viszont.

Olyan, mintha apró csípések érnék az embert. A kezelendő, kitágult hajszálerek felett vékony wolfram elektródával halad végig az orvos, majd rádióhullám energiával zárja le őket.

Ha az éranyajegy eltávolítása a cél, helyi érzéstelenítést adnak a betegnek, egy százalékos Lidocainnal. Az egynapos sebészeti beavatkozást ún. wolframhurokkal végzik, vonalában rádióhullámú sugárzás energiáját alkalmazzák, s létrejön a sejt elpárologtatása – ezzel a kóros elváltozást is kimetszik.

E beavatkozás külön előnye, hogy nem sérti a környező szöveteket, minimális a hőkárosodás. Az éranyajegyet szükséges eltávolítását követően szövettani vizsgálatra küldeni. 

A hajszálér műtétek esetében a beavatkozást követő harmadik vagy negyedik héten meg kell ismételni az eljárást.

A műtét után néhány napig piros és duzzadt az arc. Érdemes naponta két-háromszor leöblíteni kamillateával.

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.