2020. 07. 28. - 11:35

Egyre terjeszkedik a molekuláris diagnosztika

Egyre terjeszkedik a molekuláris diagnosztika

A molekuláris diagnosztika a diagnosztikai piac leggyorsabban növekvő szegmense napjainkban. Érdemes vetni egy pillantást a technológiákat és a piacokat érintő előrejelzésre.

A molekuláris diagnosztika az egyre szélesebb diagnosztikai piac leggyorsabban növekedő szegmense. Az ún. MDx piaca a jelenlegi 8,5 milliárd dollárról 2030-ra várhatóan 20 milliárdra emelkedik majd.  
 
Növekedését a technológiai fejlesztések és a genetikai biomarkerek folyamatos felfedezése egyaránt vezérli, a bevált klinikai módszerek mellett.
 
Nagy lépések előtt áll a molekuláris diagnosztika
Nagy lépések előtt áll a molekuláris diagnosztika
 
A genetikai anyagok tesztelésére számos technika létezik, ezek közül néhányat egyszerűbben lehet miniatürizálni.
 
A molekuláris diagnosztikát kezdetben hibridizációs módszerekkel, például fluoreszcencia in situ hibridizációval végezték. Később a polimeráz láncreakció (PCR) és a mikrotáblák kínáltak nagy teljesítményt és pontosabb teszteket.
 
A közelmúltban inkább a DNS-szekvenálás az MDx, mint elfogulatlan és közvetlen módszer vált hatékony alternatívává.
 
A molekuláris diagnosztikát hagyományosan az élettudományi kutatásokban, a fertőző betegségek tesztelésében és a rákdiagnosztikában alkalmazzák, de az MDx piaca új területekre terjed ki - ilyen például a társdiagnosztika, a folyadék biopszia, a közvetlen eljuttatás a fogyasztóhoz és egyebek
 
A molekuláris diagnosztika a fertőző betegségek, a rák és a folyékony biopszia, a genetikai tesztelés, az élettudományi kutatás, a kísérő diagnosztika terén is komoly fejlődésen megy át, piacuk növekedése tehát nem véletlenül várható a következő évtizedben.
 
L.A.
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.