2020. 02. 04. - 12:20

Fiatalos külső orrplasztika által?

Fiatalos külső orrplasztika által?

Fiatalabbnak tűnni a korunknál manapság egyszerűbb, mint valaha – derítették ki kutatók egy új kozmetikai eljárás kapcsán, mely az orral van összefüggésben.

Napjainkban a plasztikai beavatkozások lehetőséget adnak arra, hogy aki fiatalosabb külsőt szeretne, ezt megkaphassa.
 
A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói által készített tanulmány alapján az orrplasztika vagy kozmetikai orrműtét hatékony módja annak, hogy a nők több mint három évvel fiatalabbnak látsszanak. A konklúzióhoz a mesterséges intelligencia egy speciális típusát, a gépi tanulást használták – az eredményt az Aesthetic Surgery Journal szaklapban jelentették meg.
 
A kutatók a technológia felhasználásával végezték el vizsgálatukat, 100 nőről készült „előtte-utána” képek segítségével, akik 16 és 72 év közöttiek voltak. Minden, tanulmánnyal összefüggésbe hozott hölgy orrplasztikán esett át kozmetikai okokból – ezeket az egyetem sebészei és mások végezték.
 
Az orrplasztika által több mint 7 évvel fiatalabbnak tűnhetünk
Az orrplasztika által több mint 7 évvel fiatalabbnak tűnhetünk
 
Tizenkét vagy több héttel később a kutatók tanulmányozták és standardizálták a nők fényképeit, az életkort megbecsülő technológia használatával, mely valakinek a korát úgy ítéli meg, hogy kiemeli az arcot a képből, az algoritmus segítségével előrejelzést készít.
 
„Az orrplasztika széles körben elismert arc-szépségápolási eljárás, ám öregedésgátló hatásai nem általánosan ismertek” – mondta dr. Robert Dorfman, vezető kutató.
 
Az orrplasztika abból áll, hogy a csontot és a porcot szerkezetileg megváltoztatják az orr belsejében található kis bemetszések által, illetve szükség esetén az orrlyuk körül, altatásban.
 
„Ez a technológia lehetővé teszi, hogy pontosan megbecsüljük az életkort objektív módon, s bebizonyította, hogy felismeri az öregedés mintákat és jellemzőit, azon túl is, amit az emberi szem fel tud fogni” – tette hozzá Dorfman.
 
A vizsgálat eredményei drámaiak voltak a 40 év feletti nők esetében, akik közül néhányan a becslések szerint az orrplasztikát követően 7 évvel fiatalabbnak tűntek. Ugyanakkor, mivel a minta a 40 pluszos csoportban viszonylag kicsinek számított – 25 nővel készült -, a kutatók szerint további tanulmányokra is szükség van, hogy ezen eredményeket validálják. A résztvevők átlag életkora 32 év volt.
 
A kutatók szerint az orrot soha nem veszik figyelembe az öregedés kezelésénél, noha az, a test bármely más tulajdonsága mellett, öregszik: hiszen lágyszövetből, csontból és porcból áll. Az orr elveszíti a támaszát, amikor öregszik, látványosabb vagy kókadtabb lesz – mutatott rá dr. Jason Roostaeian. Az orr ugyancsak érintett, amikor az arc egyéb részei idősebbé válnak.
 
„Ha veszítünk az arczsírból és az arc teltségéből, az orr – mely lényegében úgy fekszik rajtuk, mint egy vászonon – szaglószervünk sokkal szembetűnőbb lesz” – tette hozzá a szakember. Mint mondta: ezt a kutatók hosszú ideje sejtik, ám a mesterséges intelligencián keresztül most bizonyítékot is kaptak erre nézve.
 
A kutatók szerint tehát a teljes arc fiatalos megjelenése az orr finomításával is megoldható.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.