2019. 11. 26. - 13:00

Gerincműtét egynapos sebészeten: a lumbális diszcektómia

Gerincműtét egynapos sebészeten: a lumbális diszcektómia

Az egynapos ellátásban végzett gerincműtétek közül a lumbális diszcektómia az elsőszámú. Magas sikerességgel végzik, különösen lábfájdalom kezelésében. Mit kell tudni róla?

Manapság lényegesen megemelkedett azon gerincműtétek száma, amelyeket már járóbeteg-ellátásban is el lehet végezni. Ez azt jelenti, hogy a páciensnek még az éjjelt sem kell a kórházban töltenie.
 
A technológiai fejlődésnek köszönhetően a várakozások szerint 5 éven belül a gerinc-beavatkozások fele járóbeteg-ellátásban zajlik majd le.
 
Lássuk azonban a gerincműtéteket, amelyeket egynapos sebészeten is elvégeznek.
 
Első a lumbális diszcektómia. Ezt az eljárást az ágyéki porckorong kitüremkedő részének eltávolítására alkalmazzák. Nagy sikerrel, különösen a lábfájdalom (isiász) kezelése terén, melyet az okoz, hogy a korong kitüremkedő része az idegnek szorít.
 
A gerincműtét következében csökken a láb fájdalma
A gerincműtét következében csökken a láb fájdalma
 
A modern mikrodiszcektómiai technikák alkalmazásával a sebész minimálisra csökkenti a műtét mértékét és a szövetkárosodás kockázatát is - azzal, hogy kisebb méretű vágást használ, s a szövet boncolására koncentrál, az izmok és a szalagok terjesztésére összpontosítva, ahelyett, hogy levágná őket.
 
A techikával fluoroszkópos útmutatást használva minimalizálja a sebész a bemetszést, hogy megismerje a műtéti területet. A nagyítás lehetővé teszi az idegzsák és a korong-sérv jobb megjelenítését.
 
Az eszközök segítségével a szövetek pontos manipulálása jön létre, anélkül, hogy gátolnák a közvetlen belátást a műtéti területre.
 
Az izmok és más lágy szövetek minimális boncolása miatt a műtét utáni fájdalom tolerálható. S azzal, hogy az egynapos sebészeti beavatkozás következtében eltávolítják az ideget irritáló korongot, az operáció előtti a műtét előtti radiculopathia fájdalma csökkent vagy megszűnik. A betegek többsége azonnali javulást tapasztal lábfájdalmában, amikor a műtét után felkel.
 
Jellemzően a páciensek az operációt követően hazamehetnek, kevesebb fájdalommal, mint a beavatkozás előtt.
 
A gondosan kiválasztott páciensek számára a járóbeteg-ellátásban végzett ágyéki mikrodiszcektómia rutinszerű műtéti választássá vált, rendkívül kiszámítható sikerrel.
 
A cikket a további technikákkal folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.