2020. 01. 08. - 11:50

Gerincműtét egynapos sebészeten: az ACDF technika

Gerincműtét egynapos sebészeten: az ACDF technika

A gerinc-beavatkozások jó része ma már megoldható egynapos sebészeten. Fontos ugyanakkor, hogy helyesen válasszák ki az arra alkalmas pácienst. Mit jelent az egy- vagy kétszintű ACDF?

Manapság, ha gerincműtét előtt áll egy páciens, a beavatkozást egynapos sebészet keretében is el tudják végezni az orvosok.
 
Cikkünk előző részeiben többféle gerinc-beavatkozásról számoltunk be.
 
A jól megválasztott beteg számára biztonságos és ésszerű lehetőséget jelent az egy- vagy kétszintű ACDF a méhnyakkorong-patológia kezelésére.
 
Aggodalomra ad azonban okot, hogy ezzel a technikával kapcsolatosan lehetséges műtét utáni komplikációk is felléphetnek. Több olyan tanulmány is született, amelyek dokumentálták az ACDF hatékonyságát és biztonságát a járóbeteg-ellátásban.
 
A gerincműtétnek több fajtája is van - jól meg kell választani a beteget
A gerincműtétnek több fajtája is van - jól meg kell választani a beteget
 
Miközben az ACDF technika több lépésből áll, a szövetek elválasztása minimális.
 
Mi jellemzi ezt a gerincműtét technikát?
 
A bemetszés jellemzően 2,54 – 5,08 centiméter hosszú. Miután a nyak elején vágást ejtenek, a szövetek leválasztását a fennmaradó részen úgy végzik el, hogy nem ejtenek több bevágást.
 
Az izmokat és szöveteket finoman tolják el a gerinccsont elülső oldalától.
 
Jellemzően igen kevés a vérveszteség, a megcélzott lemezek könnyen azonosíthatók és kezelhetők.
 
Mivel a szövetek elválasztását nem vágással hajtják végre, a műtét utáni nyaki fájdalom tolerálható.
 
Az operáció előtti kar radikulopathia tünetei megoldásával a helyreállítási területen a páciensek sokan kevesebb fájdalmat fognak tapasztalni, mint közvetlenül a műtét előtt.
 
Mindaddig, amíg a beteg számára a fájdalom elviselhető, nincsenek légzési problémái vagy nyelési nehézségei (dysphagia), a műtét után néhány órán belül hazamehet az egészségügyi intézményből – ez a többségnél így van.
 
Az elmúlt néhány esztendőben méhnyakkorong-cserét is végeztek már járóbeteg-ellátásban.
 
Ugyanazon expozíciós technikák mellett nincs különbség az ACDF műtéthez képest az azonnali posztoperatív fájdalom szempontjából.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.