2019. 12. 10. - 11:30

Gerincműtét egynapos sebészeten: lumbális laminectomia vagy laminotomia

Gerincműtét egynapos sebészeten: lumbális laminectomia vagy laminotomia

Napjainkban egynapos sebészeti beavatkozással gerincműtétet is végre lehet hajtani. Ilyen eljárás alkalmazható lumbális gerinc sztenózis esetén is.

Gerincproblémák esetén ma már bevethetők egynapos sebészeti beavatkozások is. Számos megoldási lehetőség létezik.
 
Lumbális gerinc stenosis esetén szintén élhet a páciens és orvosa egynapos sebészeti eljárással.
 
Amennyiben stenosis áll fenn, a gerincvelő ideggyökereinek összenyomása fájdalmat okozhat az alsó részben. Ha a szimptomatikus stenosis néhány ponton lokalizálódik, a modern és minimálisan invazív gerincműtéti technikákkal a stenosis specifikus területeinek koncentrált dekompressziója elvégezhető.
 
Egynapos sebészeti eljárás használható ma már lumbális gerinc sztenózis esetén is
Egynapos sebészeti eljárás használható ma már lumbális gerinc sztenózis esetén is
 
Az ágyéki diszcektómia eljárásához hasonlóan a stenosis területének lokalizálására fluoroszkópos vezérlések is felhasználhatók.
 
Kisméretű sebészhorgok, cső alakú visszahúzók és nagyítás alkalmazásával a sebész precízen el tudja távolítani csontnyúlványokat és a hipertróf vagy megnövekedett szalagot – ez okozza a sztenózist -, s eközben a többi gerincszerkezetet csak minimális sérti meg.
 
S bár a lágyszövet boncolás minimalizálásának hosszabb távú hatásai egyelőre nem teljesen érthetők meg, a szakemberek remélik, hogy a lágyrész minimális megzavarása csökkenti a laminektómiával kapcsolatos gerincstabilitási minták kialakulásának esélyét.
 
A járóbetegeknél alkalmazott, deréktáji dekompressziós technikák csökkentik a műtéti expozíciót, miközben eltávolítják a gerinc sztenózisát okozó struktúrákat.
 
Amennyiben a pácienst gondosan választják ki a műtéthez, általában jellemző a magas megelégedettség, s minimális kockázattal jár a folyamat.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.