2019. 12. 03. - 11:30

Gerincműtét egynapos sebészeten: perkután és endoszkópos diszcektómia

Gerincműtét egynapos sebészeten: perkután és endoszkópos diszcektómia

Az egynapos sebészeti gerinc-beavatkozások sorában létezik két minimálisan invazív megközelítés: a perkután és endoszkópos diszcektómia. Mit takarnak ezek az eljárások?

A manapság egynapos sebészet keretében is végezhető eljárások közül kiemelkedik a perkután és az endoszkópos diszcektómia.
 
Két minimálisan invazív beavatkozásról van szó, melyeket egy vékonyka csövön vagy csöveken keresztül végeznek.
 
Ezeket a hát alsó részén vezetik be a testbe, hogy folyosót szolgáltassanak, mely lehetővé teszi a sebész számára, hogy minimális szövetmegzavarással hozzáférjen a sérült részhez.
 
Egynapos sebészeten többféle minimálisan invazív eljárást is végeznek
Egynapos sebészeten többféle minimálisan invazív eljárást is végeznek
 
A sebészek vezetőhuzalt helyeznek a lemezbe, vagy az ún. neuroforamen közelébe. A szekvenciális kanülöket (azaz a vékony csöveket) a központi vezetőhuzal fölé helyezik, s fokozatosan szélesítik a csövet annak érdekében, hogy a környező lágy szöveteket széthúzzák a „folyosó” működéséhez.
 
Az orvosok helyi érzéstelenítést alkalmaznak enyhe nyugtatóval. A minimálisan invazív beavatkozás természete miatt jellemzően járóbeteg-ellátás keretében végzik ezt a műveletet.
 
Az egyes csövek számára készített bemetszés csupán pár milliméter hosszú, s mivel kicsi, minimális vágási fájdalommal jár. A kihívást inkább a másodlagos idegirritáció jelenti, melyet a munkacsatorna és a műszerek okoznak.
 
Azonban amikor az eszközöket kivették, a fájdalom általában tolerálható. Amennyiben a fájdalmat okozó csontpántot vagy korong anyagot távolították el, csökkenteni kell a fájdalmat a műtét előtt.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.