2018. 07. 03. - 11:00

Gynecomastia: milyen gyorsan épülünk fel?

Gynecomastia: milyen gyorsan épülünk fel?

Hogy milyen hamar gyógyul fel az ember gynecomastia műtétet követően, attól is függ, mennyire volt komoly az egynapos sebészeti beavatkozás. Íme egy kis tájékoztató.

A férfiakon végezhető, a mellek megjelenését korrigáló egynapos sebészeti műtét ugyanúgy igényel némi felgyógyulási időt, mint az operációk általában – ám ennek ideje attól is függ, hogyan végezték a beavatkozást: zsírleszívással, az emlőmirigy egy részének eltávolításával, vagy esetleg a kettő kombinációjával.
 
A gynecomastia azonban általánosságban nem igényel túl hosszú felépülési időszakot.
 
Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy a teljes gyógyuláshoz pontosan betartsuk az orvosi utasításokat.
 
A gynecomastia műtét után kötést, majd kompressziós felszerelést visel a páciens
A gynecomastia műtét után kötést, majd kompressziós felszerelést visel a páciens
 
Az első kontrollra általában 5-7 nappal a műtét után kerül sor. Ekkor távolítják el a varratokat és a csöveket is, ha már nincs rájuk szükség. Hogy a kompressziós felszerelést meddig kell viselni, azt az orvos tudja megmondani.
 
Alacsony intenzitású mozgást lehet végezni, de érdemes kikérni az orvos tanácsát ebben is.  A felsőtest terhelését csak fokozatosan szabad emelni, 3-6 hét alatt.
 
Hét-tíz napon belül érdemes visszatérni a munkahelyre, de a megerőltető mozgásokat kerülni kell az első 3 hétben a legoptimálisabb gyógyulás érdekében.
 
A fájdalomtűrés határa mindenkinél más, a többségnél közepes mértékű egy ilyen jellegű beavatkozás után. Amennyiben kiterjedt zsírleszívás történt, a testmozgás közben lehetnek fájdalmaink. Fájdalomcsillapítóra szükség lehet. A sebre antibiotikum-kenőcsöt is ajánlhat a doktor.
 
Fontos, hogy a közvetlen napnak való kitettséget és a napozást kerülni kell 6 hétig, a napsugarak ugyanis nincsenek jó hatással a duzzanatra – csak ha már elmúlik, akkor tartózkodjunk napon.
 
A duzzanat és a véraláfutás normális a gynecomastia műtétet követően. A duzzanat különböző mértékű lehet, minimálistól a masszívig terjedhet. Érintheti a melleket, de akár a hasat is. A zúzódás különböző színekre válthat az idő múlásával, az élénk pirostól a liláig. Intenzitása az első pár napban a leghangsúlyosabb.
 
A műtétet követően az operált területen csökkenhet az érzékelésünk. Azoknál gyakoribb a jelenség, akiknél a megnagyobbodott mellek miatt jelentős zsírleszívást végeztek. A teljes érzékelés jellemzően 1 év után tér vissza.
 
Az elszíneződés 2-3 hét alatt múlik el.
 
Idősebb pácienseknél jellemző, hogy a bőr rugalmasságának csökkenése miatt a felesleges bőr látványosabbá válik. A gyűrődések 6-12 hónapig lehetnek észrevehetőek, majd jelentősen feszesebbek lesznek.
 
A gynecomastia operáció után jellemző, hogy a mellbimbó területe spontán módon zsugorodik. Az eredeti méretéhez képest 5-10 százalékkal csökkenhet. Ez akkor fordul elő, ha az emlőmirigy jelentős mennyiségben el lett távolítva.
 
Fontos, hogy legyünk türelmesek. Három hónapba is telhet, mire a mellek elnyerik új formájukat és látni fogjuk a tökéletes végeredményt.
 
B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.