2018. 06. 12. - 12:50

Gynecomastia: milyen hegekre, kérdésekre számíthatunk?

Gynecomastia: milyen hegekre, kérdésekre számíthatunk?

Mellműtéteket nem csupán a hölgyek végeztetnek. A férfiak is szorulhatnak korrekciós műtétre kidudorodó, lelógó mellek esetén. Milyen hegekkel, vágásokkal jár a gynecomastiának nevezett sebészeti beavatkozás és mit kell tudnia az orvosnak?

A hölgyek mellett a férfiak is kérhetnek sebészeti beavatkozást, amennyiben nem elégedettek a melleik formájával. Valóban kevésbé nyújtanak esztétikus látványt a megereszkedett vagy kidudorodó mellek, s nem járulnak hozzá a harmonikus összképhez.
 
A gynecomastia sebészeti beavatkozás mibenlétéről már olvashattunk a cikk korábbi részében.
 
Milyen hegekkel, vágásokkal kell azonban számolnunk?
 
Ezek milyensége attól is függ, hogyan zajlik a műtét. Az eredmények változóak, attól függően, milyen mennyiségű a mellszövet, s mennyire rugalmas a bőr. Még azok is, akik nagyobb mellekkel rendelkeznek, s ezért nagyobb vágásokra is van szükségük, elégedettek szoktak lenni a végeredménnyel.
 
A gynecomastia elvégzése előtt az orvos tájékoztat a részletekről
A gynecomastia elvégzése előtt az orvos tájékoztat a részletekről
 
Amennyiben kisebb mellekről van szó, melyek többnyire zsírból állnak, a vágások is kisméretűek lesznek –akkorára van csak szükség, hogy be lehessen vezetni a zsírleszíváshoz szükséges kanült.
 
Ha a mellek már-már olyanok, mint egy nőé, a hegek kiterjedhetnek a mellkas mindkét oldalára, a sebész azonban igyekszik elrejteni őket egy ránc takarásában.
Szilárd mellszövetnél általában van heg az ún. areola alatt. Amennyiben a mellbimbó területe is nagy és csökkentésre szorul, a heg az egészre jellemző lehet.
 
Mielőtt a sebészeti beavatkozás idejét eldönti, az orvosnak több fontos információt kell megtudnia a betegtől.
 
Ilyen például, hogy milyen gyógyszereket szed, akár allergiára is. Volt-e már kezelve más egészségügyi állapotok miatt? Voltak-e műtétei? A múltban vagy a jelenben voltak, vannak-e betegségei? Milyen orvosságokat szed jelenleg, lehetnek azok gyógynövények is. Milyen mértékben használ alkoholt, dohányt, rekreációs drogokat?
 
Az is érdekelni fogja az orvost, milyen nem invazív kozmetikai eljárásnak vetette alá magát a páciens, ha volt ilyen. Végül pedig fontos, hogy mi a páciens célja, mit vár a műtéttől.
 
A doktor meg fogja kérni, hogy álljon a tükör elé, s megmutatja, mire lehet számítani a beavatkozás után, hogy fog festeni az illető. Fotókat készít a jelenlegi állapotról, s számítógép segítségével jelzi, hogy fog kinézni a páciens az operáció után.
 
A doktor felméri jelenlegi egészségügyi állapotunkat, a meglevő esetleges problémákat és a kockázati tényezőket.
 
Felméri a bőr rugalmasságát is. Megvitatja a beteggel a lehetőségeket és kezelési tervet javasol. Természetesen a várható kimenetelről, kockázatokról és lehetséges kockázatokról is beszélni fog.
 
Nem lényegtelen kérdés, hogy milyen érzéstelenítés alkalmazandó a beavatkozás során.
 
A cikket folytatjuk.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.