2020. 07. 21. - 10:55

Hatékony kezelés lehet a botox sportsérülésekre

Hatékony kezelés lehet a botox sportsérülésekre

A botulinum-toxint vagy botoxot leginkább a kozmetikai kezelések kapcsán ismerik. Egyre több bizonyíték van rá azonban, hogy hatékony bizonyos sportsérülések és krónikus fájdalmak esetén is.

Bár a botox fogalma sokak számára leginkább a kozmetikai eljárások kapcsán ismerős – hiszen ráncokat és finom vonalakat lehet vele kezelni az arcon -, egyre több bizonyíték mutatkozik arra, hogy a botulinum-toxin hatékony kezelési mód lehet bizonyos sportos sérülések és krónikus fájdalmak esetén – írta meg a Current Sports Medicine Reports, amely az Amerikai Sportgyógyászati ​​Főiskola (ACSM) hivatalos lapja. A folyóiratot a Lippincott portfólióban tette közzé Wolters Kluwer.
 
Clint Moor és az Egészségtudományok Egységes Szolgáltatási Egyetemánek munkatársai összegyűjtötték és elemezték a botulin-toxin A (avagy BoNT-A) – ismertebb nevén a Botox - izom- és csontrendszeri rendellenességek kezelésére vonatkozó korábbi kutatásait.
 
A botox a sportsérülésekre is hatékony lehet
A botox a sportsérülésekre is hatékony lehet
 
„Olyan bizonyítékokat találtunk, amelyek ígéretes fájdalomcsillapítást és funkcionális javulást mutatnak a botulinum-toxin alkalmazásával kapcsolatban néhány, igen gyakori betegség, így például a plantar fasciitis (vagy talpi bőnye gyulladás), a tenisz könyök és a fájdalmas térd osteoarthritis esetén” – mondta el dr. Moore.
 
Több különböző típusú botulinum-toxin, vagyis BoNT-A áll rendelkezésre, ám ezek mind a motoros idegsejtekre (idegsejtekre) hatnak, izomgyengeséget okozva, illetve az érzékszervi neuronokra hatva, hogy gátolják a fájdalommodulátorok felszabadulását.
 
A kozmetikai eljárásokhoz hasonlóan a BoNT-A injekció hatása is korlátozott időben: a kezelést meg kell ismételni a tartós előnyök elérése érdekében. Az izmok összehúzódása három hónapig tart, míg a fájdalom akár fél évig is érezhető.
 
A kutatói irodalom kritikus elemzésében dr. Moore és munkatársai olyan tanulmányokat azonosítottak, amelyek bemutatják, hogy a BoNT-A révén elért neuromusculáris blokkolás csökkentheti a fájdalmat és javíthatja a funkciót több izom-csontrendszeri állapotban.
 
Ezekről következő cikkünkben számolunk be.
 
László Adrienn
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.