2021. 06. 08. - 13:15

Hogyan kezelhető a retikuláris vénatágulat?

Hogyan kezelhető a retikuláris vénatágulat?

A retikuláris vénatágulatra jellemző, hogy méretre kisebb, mint a visszér és kevésbé is látványos, ám ezen állapot kezelése is sok esetben indokolt.

A retikuláris vénákat táplálóvénáknak vagy kék vénáknak is nevezik. Ez az állapot a visszértől némileg eltér – kevésbé feltűnő, kisebb méretű a tágulat, de a vénák így is megnagyobbodnak, kékes, zöldes vonallá válnak a bőr alatt.
 
A tüneteikről előző cikkünkben esett szó. Milyen kezelés alkalmazható azonban a retikuláris vénák esetében?
 
A szkleroterápia és a mini phlebectomia (flebektómia) két bevett módszernek számít.
Előfordul, hogy az orvosok mini-flebektómiát végeznek, a táplálóvénák azonnali beazonosítása végett.
 
Gyakoribb viszont, hogy a sebészek szkleroterápiával kezelik a nem túl esztétikus vénákat.
 
A retikuláris véna kezelése is szükséges
A retikuláris véna kezelése is szükséges
 
Ez az eljárás invazívabb, mint egy mini-phlebectomia. Az egyik ilyen kezelést követően simább és tisztább bőrünk lehet.
 
Mindenképpen előny az is, hogy a retikuláris vénák kezelése után csökken annak a lehetősége, hogy az adott területen pókvénák jelentkezzenek. A retikuláris véna ugyanis kiszélesedett, kék vagy zöld vonalként jelenik meg a bőr alatt és a felnőttek csaknem 80 százalékát érinti.
 
Ezen véna-állapot kialakulhat genetikai tényezők miatt. Megjelenhetnek azonban a gyenge vénák vagy hormonális egyensúlytalanság eredményeképpen is. Akkor is láthatóvá válhatnak a testen, ha egyébként semmilyen fájdalmas tünetet nem tapasztalunk, s nem jellemez bennünket valamilyen egészségügyi állapot.
 
A retikuláris vénák megjelenése számos pácienst zavarhat, ami arra készteti őket, hogy kezeltessék a problémát. Mindenki tiszta és sima bőrt szeretne – a véna-problémák esetében ezért fontos megfelelő sebészeti eljárást igénybe venni.
 
Az orvosok általában a szkleroterápiát részesítik előnyben. Egyes esetekben a sebészek mini-flebektómiát használnak. Utóbbi a szkleroterápia kevésbé invazív formája.
 
László Adrienn
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.