2016. 07. 20. - 13:55

Hogyan kezelik a visszeret lézerrel?

Hogyan kezelik a visszeret lézerrel?

A visszerek látványra és érzésre sem tesznek bennünket boldoggá. Mely esetekben szükséges azonban kezelni vagy operálni őket, s milyen beavatkozásra számíthatunk?

A visszerek problémája szinte bárkit érinthet, nem kell hozzá túlságosan idősnek sem lenni. Ha a különféle házi praktikákra nem reagálnak és a tünetek zavarnak bennünket, szükségessé válhat a visszér műtét.

Amennyiben a végtagok látványa az erek miatt zavaró, a lézeres, rádiófrekvenciás beavatkozás vagy a szkleroterápia javít a tüneteken, de a megjelenésen nem feltétlenül.

A visszerek kezelésében ma már a kevésbé invazív procedúráknak van nagyobb népszerűsége. Sokkal gyakrabban végzik ezeket, mint az operációkat. Eredményeik meglehetősen jók, s a műtéttel járó rizikók is kiküszöbölhetők.

A beavatkozások, melyekről szó van, a lézeres kezelés (beleértve az endovénás lézert), és a rádiófrekvenciás kezelés.

Visszér a lábon

A visszér megkeserítheti mindennapjainkat

Mit kell tudni a lézeres kezelésről?

A lézer erősen fókuszált fénysugár. Az orvos ezt alkalmazza a visszerek kezelése céljából, ugyanis a lézer hője károsítja a vénákat, hegszövetet képez, ami bezárja a vénát. Ha pedig bezárul, elveszíti vérforrását és elhal. 1-2 év után pedig szinte el is tűnik.

Az egyszerű lézeres kezelést a bőr külső részén végzik, gyógyítható vele a seprűvéna és az apró visszerek is, a bőr felszíne alatt közvetlenül. De egynél több beavatkozásra van szükség. Ezeket jó pár hét eltéréssel végzik, elsősorban az orvos előírása szerint. Ha például rossz a vérkeringésünk, mely ellátja a vénákat, a legnagyobb „ellátó” vénát kell először kezelni műtéttel, intravénás (endovénás) lézerrel, rádiófrekvenciás kezeléssel vagy szkleroterápiával.

Endovénás lézeres kezelés: ez a beavatkozás a lábon levő, nagyobb visszerek kezelésére szolgál. A lézer egy nagyon vékony csövön (katéteren) át jut a vénába. Miközben bejuttatja oda, az orvos figyeli a vénát az ún. duplex ultrahang monitoron. A lézer kevésbé fájdalmas, mint a véna lekötés, a felépülés ideje is sokkal rövidebb.

A kezeléshez csak helyi érzéstelenítésre vagy enyhe nyugtatóra van szükség – míg a véna lekötést általános altatás mellett végzik.

Mi várható a kezelést követően?

A lézeres beavatkozás után a páciens képes felállni és járni, a felépülés ideje pedig jellemzően rövid. A napi feladatok elvégzéséhez gyorsan visszatérhet ezen egyszerű kezelést követően.

Az endovénás lézeres beavatkozás után kompressziós harisnyát kell viselni kb. 1 hétig. A nyomonkövetést ezután az orvos duplex ultrahang készülékkel végzi, hogy meggyőződjön arról, a véna bezárult.

Visszér műtétje

A visszér műtétje sem elkerülhető olykor

Miért végzik?

Az egyszerű lézeres kezelést a kisebb seprűvénák és apró visszerek esetén alkalmazzák, sok esetben második lépés ez, miután a nagyobb visszeret műtéttel, endovénás lézerrel, rádiófrekvenciás kezeléssel vagy szkleroterápiával már ellátták.

Az endovénás lézert akkor használják, ha a nagy visszeret be kell zárni, ahelyett, hogy operációval eltávolítanák.

Mennyire működik jól?

A szimpla lézeres kezelés az elmúlt 20 évben meglehetősen biztonságosnak és hatékonynak mondható.

Az endovénás lézeres kezelés 100 esetből 94-ben tökéletes zárja a vénákat. Vagyis, csak hat esetben fordul elő a 100-ból, hogy nem sikeres a beavatkozás.

Amennyiben ez megtörténik, második kezelésre van szükség.

Attól függően tehát, hogy környezetünkben mi elérhető, különféle lézeres megoldások, rádiófrekvenciás kezelés és szkleroterápia közül választhatunk. De vannak esetek, amikor sajnos elkerülhetetlen az érsebészet.

Kapcsolódó cikk:

A legmodernebb érsebészeti beavatkozások

B.A.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.