2016. 08. 30. - 17:40

Így segítsünk magunkon egynapos sebészeti beavatkozás előtt!

Így segítsünk magunkon egynapos sebészeti beavatkozás előtt!

Az, hogy műtétünket egynapos sebészeti beavatkozás keretében elvégzik, nem jelenti, hogy bizonyos szabályokat nem kell figyelembe vennünk az operáció előtt és után. A gyógyulást ugyanis mindez jelentősen befolyásolja.

Szerencsések vagyunk, hiszen manapság már számos operációt elvégezhetnek rajtunk az orvosok egynapos sebészeti beavatkozás keretében is. Ezen műtétek kevesebb felépülési időt vesznek igénybe, akár a munkába is visszatérhet a beteg napokon belül.

Fontos azonban, hogy kellően készüljünk az eseményre, hiszen saját helyzetünket könnyítjük meg. Az egynapos sebészeti operációhoz nélkülözhetetlen, hogy betartsunk szabályokat. Cikkünk első részében a többi között arról esett szó, meddig szabad inni és enni a beavatkozást megelőzően. Mit fogyaszthatunk a műtét előtti napokban és mit nem tanácsos, s miféle tennivalókat halasszunk el inkább.

Lássuk, mit érdemes még tudni egynapos sebészet előtt.

Koffeinnel megelőzhető a fejfájás egynapos műtét után

Koffeinnel megelőzhető a fejfájás egynapos műtét után

1.Maradjunk türelmesek

Az operációt megelőzően érhető, hogy mindenki, akivel találkozunk az intézményben, megkérdi majd a nevünket, valamint, hogy milyen műtét előtt állunk. A beavatkozások olykor kétszeres ellenőrzést is igénybe vesznek, hiszen nem akármiről van szó. Írjuk össze, milyen gyógyszereket szedünk, valamint tájékoztassuk az orvost arról, milyen beavatkozáson estünk át korábban.

2.Kerüljük a fejfájást – ami a koffein eredménye

Nagyon sok ember számára az egynapos sebészeti beavatkozás legrosszabb része a hasogató fejfájás, miután felébred. Ennek jelentkezése háromszor olyan esélyes, ha napunkat általában egy csésze kávéval vagy teával kezdjük, a kockázat pedig nő a további mennyiségek elfogyasztása esetén. Vagyis, ha nem jutunk hozzá, íme az eredmény. Kérdezzük meg orvosunkat, igénybe vehetünk-e koffeintablettát, amely egy csésze kávénak felel meg. Igyuk meg vízzel a beavatkozás reggelén. Így még az sem okozhat nagy gondot, ha egy órával elhalasztják a műtétet.

3.Maradjunk melegen

Fogadjuk el a takarót, amelyet felajánlanak. Számos tanulmány szerint, ha melegen tartjuk magunkat, csökkentjük a fertőzések rizikóját. Az alacsony hőmérséklet csökkenti a vér áramlását a bőr irányába, amely mérsékeli az immunsejtek mennyiségét, melyek azért vannak, hogy harcoljanak a fertőzések ellen.

A takaró és az illóolaj is jól jön az egynapos sebészeten

A takaró és az illóolaj is jól jön az egynapos sebészeten

4.Oldjuk a stresszt

Az aromaterápia kiváló lehetőség arra, hogy egy kicsit megnyugodjunk az egynapos sebészeti beavatkozás előtt. A kis kényeztetés jótékony hatása tudományosan is bizonyított: egy kísérlet során, amelyben 50 műtétre váró páciens vett részt Minnesotában, levendulaolajat lélegeztettek be az emberekkel, valamint a bőrükre is cseppentettek belőle. Szorongásuk szintje 28 százalékkal lecsökkent, mire bekerültek a műtőbe – azokhoz képest, akik csak placebót kaptak.

Mindez azért is előnyös, mert az extrém mértékű szorongás olykor több gyógyszert igényel, s ez több mellékhatáshoz is vezethet.

A cikket folytatjuk.

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.