2016. 08. 22. - 11:15

Mit szabad egynapos sebészeti műtét előtt?

Mit szabad egynapos sebészeti műtét előtt?

Az egynapos sebészeti beavatkozások manapság gyakoriak, sok betegnek nyújtanak jó lehetőséget – különösen, hogy napokon belül ismét munkába állhatnak, jelentős kieséssel sem kell számolniuk. Bizonyos szabályokat azonban be kell tartani egy egynapos operáció előtt és után.

Napjainkban számos operációt el lehet végezni egynapos sebészeti műtét keretében – ez azt is jelenti, hogy jóval gyorsabban felépül a páciens, nem adódik annyi kellemetlensége a beavatkozásból kifolyólag. Például a munkahelyére is hamar visszatérhet.

Bizonyos szabályokat azonban fontos betartani, melyek nemcsak a műtéthez elengedhetetlenek, de a gyógyulást is jelentősen befolyásolják.
Mit kell tehát tennünk a bevatakozás előtt? 

Egynapos sebészetet megelőzően tilos a manikűr

Egynapos sebészetet megelőzően tilos a manikűr

Napokkal a műtét előtt:

1.Igyunk sok folyadékot!

Nagyon fontos, hogy az altatás idején semmi nem legyen a gyomrunkban. Az étel és az ital miatt ugyanis megfulladhatunk. Ezért lényeges, hogy napokkal az operáció előtt feltöltsük magunkat folyadékkal, így kellően hidratáltak leszünk, a vénáink pedig megfelelően kitágulnak – fogékonyabbá válnak az infúzióra és a gyógyszerekre. Ha éjfél a határideje annak, hogy még ehessünk vagy ihassunk valamit, az este folyamán még sok folyadékot fogyasszunk (természetesen nem alkoholt).

A műtétet általában korán reggel végzik, ezért szabják határidőnek az éjfélt. Ha azonban az operáció délután lesz, kérdezzük meg, pontosan meddig szabad enni és inni.

2.A manikűr elhalasztása

A manikűrt mellőzzük sebészeti műtét előtt. Az altatóorvosnak tiszta körmökre van szüksége ahhoz, hogy oxigénszintünket ellenőrizze, miközben alszunk a beavatkozás idején. A pulzoximéter képes fényt küldeni és fogadni az ujjbegyen át, a körömlakkok és egyebek pedig ezt befolyásolhatják.

3.Mellőzzük a fűszereket

Tájékoztassuk orvosunkat minden étrend-kiegészítőről, amit szedünk. A páciensek 70 százaléka úgy gondolja, hogy ennek nincs jelentősége, pedig fontos. Még az olyasmi is, mint a halolaj, erősítheti a vérzést, miközben a kava vagy az orbáncfű meghosszabbíthatja az altatás idejét. Orvosunk kérheti, hogy hagyjuk abba bizonyos fűszerek vagy étrend-kiegészítők alkalmazását, 2 héttel a műtét előtt – mert akkorra már nem lesz hatásuk.

Az étrend-kiegészítőt hanyagolni kell egynapos műtét előtt

Az étrend-kiegészítőt hanyagolni kell egynapos műtét előtt

4.Mossuk le a baktériumokat

A fertőzött bemetszések, vágások mindig problémásak lehetnek – s természetesen a baktériumok nagyobb forrásai. Mielőtt a műtétre megyünk, mosakodjunk meg antibakteriális szappannal – az azt megelőző este és reggel is. A speciális mosakodó gél még jobb, amely a baktériumokat elpusztítja és segít megvédeni a bőrt az elkövetkező 24 órában.

Fontos azonban, hogy ne alkalmazzunk klórhexidint, ha allergiásak vagyunk rá. Bármilyen allergiánk van, kérdezzük meg orvosunkat vagy gyógyszerészünket, hogy a termék használata számunkra biztonságos-e!

A klórhexidin ne kerüljön fejre és a nemi szervek tájékára, mert túlságosan durva szer. Ha törölközőnket mossuk, ne használjunk fehérítőt, ugyanis maradandó vöröses-barna foltot okozhat. Inkább oxigén alapú mosodai terméket alkalmazzunk!

A cikket folytatjuk.

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.