2017. 03. 21. - 13:15

Kalapácsujj műtét – egynapos sebészeten

Kalapácsujj műtét – egynapos sebészeten

Nem egyszerű az élet kalapácsujjal. A csont deformálódása váltja ki a betegséget, amely még egy lábbeli felhúzását is megnehezíti. A komoly egészségügyi probléma ma már egynapos sebészeten műthető.

Cipőben is látványos lehet, különösen nyáron, ha valakinek kalapácsujja van. Ez az elváltozás alaki deformitásnak számít, a betegséget a csont deformálódása okozza. A kalapácsujj mellett a pácienst általában bőrkeményedés is kínozza.

Ahogyan számos más egészségügyi problémát, úgy a kalapácsujjat is van mód manapság gyorsan és hatékonyan gyógyítani.

Az egynapos sebészet keretében elvégezhető beavatkozást követően a betegnek nem muszáj kihagynia napot a munkából sem – mivel 6-8 óra megfigyelés után elhagyhatja az intézményt.

Egynapos sebészeten hamar megválhatunk a kalapácsujjtól 

Egynapos sebészeten hamar megválhatunk a kalapácsujjtól

Hogyan végzik egynapos sebészeten a kalapácsujj műtétet?

Az operációt altatásban, vagy helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban szokás végezni.

A beavatkozás során felnyitják az ízületet. A problémás ujj háti felszínén bemetszést ejtenek az alapperc ízület felett. Felnyitják az ízületi tokot és a feszítő inat, a bőrmetszéssel egyező irányban.

Az ízület feltárása során a deformálódott ujjat „kiegyenesítik”, vagyis visszaállítják normális anatómiai helyzetét. A feszítő inat és az ízületi tokot varrat segítségével egyesítik, amely magától felszívódik, s a bőrt – szintén varrattal – bezárják.

A helyrehozott ujjat ezután egy külső kötéssel is ellátják az egynapos sebészeten, amely fixálja azt.

Mi a teendő utána?

A műtétet követően a beteget megfigyelés alatt tartják. Fontos ugyanis, hogy az élettani funkciók stabilak legyenek, mielőtt saját lábán elhagyja a kórházat.

Ám lényeges, hogy a páciens ne végezzen fizikailag megterhelő tevékenységet az egynapos sebészeti beavatkozás után. Egy hét után kell visszamenni ellenőrzésre, ekkor kiszedik a varratokat.

Teljesen 3-4 hét alatt épül fel a kalapácsujjal műtött beteg.

Lehetnek-e szövődmények?

Sajnos, ahogy számos egyéb műtét esetében, a kalapácsujj operációt követően is előfordulhat szövődmény, a legnagyobb odafigyelés ellenére is. Az utóvérzés és a gyulladás ugyanakkor megfelelő kezeléssel és időben orvosolható.

Kapcsolódó cikk:

Így tűnik el egynapos sebészeten a bütyök

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.