2016. 10. 06. - 10:38

Kismamáknál is állandósulhat a visszér

Kismamáknál is állandósulhat a visszér

A visszértágulat nem kevés ember mindennapjait keseríti meg. A látvány mellett, amely valóban nem kellemes, ez a probléma fájdalmat okoz és szövődmények alakulhatnak ki belőle. Mi az, amit a visszerekről rosszul tudunk a várandósság, a genetikai hajlam és a műtét kapcsán? Dr. Sepa György érsebész főorvos elárulja.

A visszerességtől sokan félnek. S talán nemcsak azért, mert nyilvánvalóan nemcsak egy esztétikai problémáról van szó – a fájdalommal járó egészségügyi probléma könnyen okozhat komoly szövődményeket, melyeket műtéttel célszerű megelőzni. Ma már egynapos sebészeti beavatkozás keretében is elvégzik ezeket az operációkat.

Ám a sok információ és a modern megoldások ellenére ma is számos tévhit él az emberekben a visszerességgel kapcsolatban. Dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa a legsűrűbben előforduló téves elképzelésekről beszélt, melyek közül az első hármat előző cikkünkben már olvashatták.

Visszeres láb - az egynapos sebészeti műtét előtt

Visszeres láb - az egynapos sebészeti műtét előtt

Lássuk a második hármat!

1.A visszér elmúlik a várandósság után

Kismamáknál jellemzően kialakulhatnak visszértágulatok az áldott állapot során – ennek oka, hogy hormonális változások történnek, de a magzat a medence vénáira fokozott nyomást is fejt ki.

A visszér-probléma nem sokkal a gyermek világrajötte után elmúlik, de bizonyos esetekben állandósulhat – mondta el dr. Sepa György, hozzátéve, hogy ilyenkor érdemes felkeresni szakorvost és akár az egynapos sebészeti műtétet is vállalni a visszeresség gyógyítása, a szövődmények elkerülése érdekében.

2.Genetikai hajlam esetén nincs menekvés

Nehéz befolyásolni a visszértágulatok kialakulását étrenddel vagy gyógyszerekkel – amennyiben nem tudjuk megszüntetni az előnytelen munkakörülményeket, legcélszerűbb kompressziós harisnyát hordani.

Való igaz – tette hozzá dr. Sepa György -, hogy ha valakinek genetikai hajlama van, nagyobb valószínűséggel alakul ki a visszeresség, de biztosra nem lehet venni.

A visszerek esélye csökkenthető megfelelő táplálkozással, bőséges folyadékfogyasztással, rendszeres mozgással.

Visszeres láb - az egynapos sebészeti műtét után

Visszeres láb - az egynapos sebészeti műtét után

3.Fájdalmas a műtét és hegek maradhat utána

Ma már jóval kíméletesebben, fájdalommentesen meg lehet oldani a visszeresség gyógyítását. Az elmúlt években sokat fejlődött a technika – a rádiófrekvenciás eljárás során a sebész nem ejt vágást, altatásra és gerincérzéstelenítésre nincs szükség.

A páciens helyi érzéstelenítést kap – magyarázta dr. Sepa György. – Így az egynapos sebészeti beavatkozás fájdalommentes és gyors. Ami pedig külön előny: akár 3 nap után újra dolgozhat a beteg.

 

Dr. Sepa György érsebész főorvos elérhetősége:

E-mail cím: gyorgy@drsepa.hu

Telefonszám: +36-30/991-2587.

 

Kapcsolódó cikk:

Tévhitek - amit a visszerességről rosszul tudunk

 

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.