2020. 03. 31. - 11:25

Megtalálták az érthetetlen hátfájdalmak okát?

Megtalálták az érthetetlen hátfájdalmak okát?

A gerinc porcos szövetének életkorral járó változásai fájdalmas idegnövekedést idézhetnek elő – állapították meg a kutatók, akik új kezeléseken dolgoznak a probléma elhárítása érdekében.

Az életkorral összefüggő gerincporc-szöveti módosulások sajnos fájdalmas idegnövekedést okozhatnak. Kutatók szerint immár több bizonyíték is van arra, az emberek derékfájdalmainak túlnyomó többsége a fájdalomérzékelő idegek túlnövekedéséből fakadhat, melyek így a gerinc porcos szövetébe jutnak.
 
Új kísérleteik arra irányultak, hogy megvizsgálják, vajon az érzékszervi idegek fájdalmas túlnövekedése a gerinc porccsomós lapjaira okai lehetnek-e a megmagyarázatlan eseteknek.
 
A Nature Communications szaklapban tették közzé a John Hopkins Medicine felfedezéseit, mely hozzájárulhat új kezelések kidolgozásához – melyek a gerinc rendellenes idegnövekedését célozzák meg.
 
„A porcvéglap olyan, mint egy ülésen lévő párna, amely azt kényelmesebbé teszi. Ám a térd- és csípőízületek megközelítőleg ugyanilyen szöveteihez hasonlóan, idővel ez is elhasználódik” – magyarázta Xu Cao, a Lee Riley ortopédiai sebészet professzora, valamint a Johns Hopkins Sejtmérnöki Intézet kutatója.
 
Megtalálhatták a kutatók a megmagyarázhatatlan hátfájások okát
Megtalálhatták a kutatók a megmagyarázhatatlan hátfájások okát
 
Cao és csapata szerint feltételezhető, hogy a szövetek életkorral összefüggő változásai a gerincoszlopot termékeny talajjá teszik a rendellenes idegnövekedéshez – fájdalmassá téve ezzel a gerinc teherviselő munkáját.
 
Xu Cao hozzátette, tanulmányukat követően - melyet 70-80 éves embereknek megfelelő korú egereken végeztek - kiderült: a porc általában nem rendelkezik idegekkel és érrendszerekkel, ha azonban a porc porózus csontos szerkezetűvé válik az idegrostok növekedésével, az könnyen lehet a hátfájás forrása.
 
A kutatók arra jutottak, hogy a rendellenes csontnövekedés, valamint a netrin-1 jelző molekula-szekretálódás megelőzésével meg lehetne állítani az idegszaporodást a porcszövetben és az azzal járó fájdalmat.
 
Géntechnológiával módosítottak egereket, amelyeknél hiányzik az oszteoklaszt kialakulását kódoló gén – s olyan műtétet végeztek a rágcsálókon, mellyel destabilizálták a csigolyák közötti ízületeket, utánozva az instabilitást, mely a derékfájdalommal rendelkező embereknél tapasztalható.
 
Kiderült: azoknál az egereknél, amelyekben nincsenek osteoclast sejtek, kevesebb fájdalomérzékelő ideg található a csigolyák végein, mint a génnel rendelkező egereknél.
 
Az eredmények azt mutatják, hogy a porcszövet végének felépítése vezető szerepet játszik a megmagyarázhatatlan hátfájás kialakulásának megértésében. Csapata azt tervezi, laboratóriuma olyan vegyületek felhasználásával végez majd kísérleteket, melyek lassítják a rendellenes csontnövekedést - hogy megvizsgálják képességüket a derékfájás kezelésére.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.