2020. 01. 21. - 11:40

Mesterséges korong-pótlás vagy gerincfúzió: melyik a megoldás számunkra?

Mesterséges korong-pótlás vagy gerincfúzió: melyik a megoldás számunkra?

Amennyiben egy páciens szüntelenül szenved a hátfájástól, a féléves agresszív kezelés nem segít és az állapot már a mindennapi tevékenységeket is akadályozza, kétféle műtéti megoldás kínálkozik.

Az állandó hátfájáson szükséges változtatni. Ha az állapot hosszabb ideje fennáll, s egy legalább 6 hónapos, agresszív, de nem műtéti kezelés nem segít, sőt már mindennapi teendőink elvégzését is gátolja a probléma, műtétre van szükség a fájdalomcsillapítás és a normális mozgás visszaállítása érdekében.
 
A hátműtétnek két típusa van: a gerincfúzió és mesterséges korong-pótlás (ADR, vagy teljes korong-pótlás, TDR).
 
A lumbális gerinc fúzió
 
Az ágyéki degeneratív korongbetegség által okozott fájdalom és/vagy fogyatékosság kezelésének hagyományos módja a gerinc fúzió. Az operáció magába foglalja a közvetlen csontos kapcsolat létrehozását a fájdalmas korong(ok) körüli csigolyák között, a fájdalomcsillapítást pedig azzal érik el, hogy megszüntetik a fájdalmas korongok mozgását.
 
A nem múló hátfájdalom műtétet igényel
A nem múló hátfájdalom műtétet igényel
 
A gerincfúzióhoz többféle lehetőség áll rendelkezésre. Mindegyiknek megvan az előnye és hátránya.
 
A sebészeti technikák magukban foglalják az elölről, hátulról vagy mindkét oldalról történő megközelítést. A gerincműszerek implantátumok és/vagy pedikulacsavarok formájában biztosítják a belső szerkezeti támogatást, miközben a csont összeolvadása megtörténik. A csontgraftok ugyanakkor beszerezhetők magától a betegtől, de léteznek szintetikus csont graftpótlók- és hosszabbítók is.
 
Mesterséges korong-pótlás
 
A fájdalmas lumbális korongok kezelésének másik műtéti lehetősége a műanyag korongcsere. Az eljárás célja a fájdalom enyhítése a fájdalmas korong eltávolításával - a gerincszegmens mozgását protézis implantátum alkalmazásával tartják fenn.
 
Ez az eljárás jobban hasonlít a csípő- és térdízületi műtétekhez, melyeket az ortopéd sebészek több mint 40 éve használnak a mozgás fenntartására és az ízületi fájdalmak enyhítésére. Jelentős különbséget jelent azonban, hogy a csigolyák minden szintjén jelen lévő három ízületnek csak egyikét cserélik, miközben a csípő vagy térdízületnél általában a teljes ízületet helyettesítik.
 
A fúziós műtét továbbra is messze a legelterjedtebb műtét - sok beteg számára nem valósítható meg a korongkorrekció, mivel csak korlátozott típusú korong-patológia végezhető el esetében.
 
A megfontolások némelyike ugyanakkor ​​azonos a fúzió egyes típusaival és a korongok mesterséges cseréjével kapcsolatban.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.