2017. 07. 11. - 12:15

Mi az orrpolip és hogyan kezelik?

Mi az orrpolip és hogyan kezelik?

Az orr nyálkahártyájának gyulladása miatt kialakuló, növekvő duzzanatot orrpolipnak nevezzük. Több okból keletkezik, s manapság egynapos sebészeti műtét keretében gyógyítható. Mit kell tudni a beavatkozásról?

Ha valaki nehézkesen kap levegőt az orrán, horkol, szaglásával gondok vannak, orrfolyást, váladékcsurgást tapasztal a garat irányába, szájszárazsággal vagy fülpanaszokkal küzd, nagy az esélye annak, hogy orrpolipja van.

Kialakulásáért több dolog is okolható – többek között allergének, levegőszennyezés, tüdőasztma vagy bizonyos gombafajok, melyek allergiát váltanak ki.

Az orrpolip azt jelenti, hogy szaglószervünk nyálkahártyájában krónikus gyulladás jelentkezik, a nyálkahártya túlburjánzás miatt pedig egy növekvő, de jóindulatú daganat keletkezik.

Mindez fizikailag is nehezíti a normális lélegzetvételt.

Az orrpolip nehezíti a légzést, arcüreggyulladást okozhat - egynapos sebészeten megoldható

Az orrpolip nehezíti a légzést, arcüreggyulladást okozhat - egynapos sebészeten megoldható

Az orrpolip egy- vagy kétoldali is lehet, egy vagy több orrjáratot érinthet, de az orrbemenet, az orrgarat szintén érintett lehet. Ezek következtében akár krónikus arcüreggyulladás is kialakulhat, hiszen a természetes kivezető nyílások nem tudnak átszellőzni.

Milyen kezelés lehetséges?

Első lépésben orrpolip esetén az orvosok a kiváltó okot vizsgálják. Ez ugyanis gyulladás és allergia is lehet. Amennyiben a gyógyszeres kezelés nem segít, sor kerülhet az orrpolip eltávolítására műtéti úton.

Az egynapos sebészeti beavatkozással az orrüreget és az orrjáratokat szabaddá teszik, megoldva ezzel az orr melléküregeinek szellőzését, valamint az orr megfelelő légzését.

Hogyan végzik az operációt?

Az orrpolip egynapos sebészeti műtét során az orvos az orrlyukakon át vezet be speciális, vékony optikát. Ezen át láthatja a műtéti területet, speciális műszereivel pedig eltávolíthatja a nyálkahártya túlburjánzást.

A beavatkozást követően vérzés tapasztalható, de csupán rövid ideig. Normálisnak tekinthető, hogy néhány napig még sűrű váladék és alvadt vér jön az orrból – ezért erősen fújni nem szabad. Az orrdugulás szintén jellemző tünet pár napig.

Az orvos orrkenőcsöt vagy olajat javasol a nyálkahártya gyorsabb regenerációja érdekében.

A sebfelület teljes gyógyulása nagyjából 5-6 hét, a hámosodás körülbelül 1 hetet vesz igénybe.

Az orrpolip kiújulását gyógyszerekkel előzik meg.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.