2020. 01. 28. - 12:55

Mikor javasolt a gerincfúzió?

Mikor javasolt a gerincfúzió?

A gerinc fúziója a gerinc sokféle problémájának kezelésére javallt. A gerincfúzió elvégzésének általános oka a korongos hátfájás, amelyet gyakran degeneratív korongbetegségnek hívnak.

Az egynapos sebészeti eljárások keretében igen gyakran alkalmazott manapság a gerincfúzió. Annak, ha ezt a beavatkozást kell alkalmazni, leggyakoribb oka a korongból eredő hátfájás, avagy a degeneratív porckorongbetegség.
 
Használatos azonban felületes ízületek fájdalmas ízületi gyulladásainak kezelésére – ezek az egyes korongok mögött elhelyezkedő, kicsi páros ízületek, melyek hozzájárulnak a mozgáshoz -, valamint a gerinc instabilitásával járó hátfájdalmak gyógyítására (ilyen a spondilolistézis) és a gerinc előrehaladott deformitásának kezelésére (skoliozis vagy ankilozó spondilitisz).
 
gerinces_1
 
A gerincfúzió olyan, egynapos sebészeti eljárás keretében elvégezhető műtét, amely számos különféle műtéti technikát és lehetőséget foglal magában. Mindegyiknek megvannak a potenciális kockázatai és előnyei.
 
Az alábbi módszerekre van lehetőség.
 
Operáció a gerinc elülső részén (elülső oldalán), hátsó részén, vagy mindkettőben (elülső/hátsó, kerületi vagy 360 fokos) – ezek mind lehetségesek.
 
Arra is van mód, hogy a páciens saját csontját használják fel a csontok átültetésére (ez az „autograft). A bank (cadaver) csont vagy a csontképző molekulák (csont morfogenetikus fehérjék, vagy BMP-k) szintén a csontfúzió létrehozásának elősegítésére szolgálnak.
 
Csakúgy, mint a fém rudak és csavarok (belső rögzítés) a fúzió gyógyulásának elősegítésére és a műtét utáni külső merevítés minimalizálására vagy teljes kiküszöbölésére.
 
A gerincfúzió technikáinak típusaival kapcsolatban, ahogyan egy-egy eljárás oka kapcsán természetesen az orvos és a beteg egyeztet.
 
Fontos, hogy a páciens tisztában legyen azzal, min megy majd keresztül, milyen műtéti lehetőségek állnak a rendelkezésére és mire számíthat, amennyiben a hát alsó részének fájdalmára a gerincfúziót látják megoldásnak.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.