2021. 11. 30. - 10:40

Milyen lehetőség van a vénás bőrfekély megelőzésére?

Milyen lehetőség van a vénás bőrfekély megelőzésére?

A véráramlással kapcsolatos szövődmények mellett a sérült érrendszer a bőrt és a test más részeit is érintheti. Milyen módszerekkel gátolható a vénás bőrfekélyek kialakulása?

Mint előző két cikkünkben már szó esett róla, a vénás bőrfekély egy apró sérülés, mely akkor keletkezik a bőrön, ha a vénák nem szállítják vissza a vért megfelelően a szívbe.
 
Ezt az állapotot pangásos lábszárfekélynek is nevezik.
 
A vénás bőrfekélyek a láb alsó részén alakulnak ki hosszú távú szövődményként, s ha túl sokáig ellenőrizetlenül hagyják őket, kezelhetetlenné válnak.
 
Mit tapasztalhatunk ilyenkor? Az ilyen típusú fekélyeknél fájdalom, gennyesedés, kellemetlen szag, bőrpír, érzékenység jelentkezhet. A vénás bőrfekély kezelése általában sikeres, ám ez az állapot gyakran meggátolhatja a vénás elégtelenség ellátását.  
 
Több módon csökkenthetjük a vénás lábfekély előfordulásának kockázatát
Több módon csökkenthetjük a vénás lábfekély előfordulásának kockázatát
 
Azon betegek, akik nem vesznek igénybe kezelést vénás elégtelenség esetén, növelhetik a fekélyesedés kockázatát azokon a területeken, ahol összegyűlik a vér.
 
A mélyvénás trombózisban és/vagy elhízásban szenvedők és a várandós nők ugyancsak nagy kockázatnak vannak kitéve a fekélyek kialakulása szempontjából.
 
Segíthetünk magunkon a fekély kockázatának csökkentésében, amennyiben abbahagyjuk a dohányzást és az alkoholfogyasztást.
 
Ezen ártalmas szokások elhagyásán túl az is sokat segíthet, ha egészséges gyakorlatokat iktatunk be mindennapjainkba. Fontos a kiegyensúlyozott étrend, valamint, hogy ha hosszabb ideig kell állnunk – például munkánkból kifolyólag – tartsunk szüneteket, jelentősen csökkentve ezzel a fekélyek kockázatát.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.