2020. 10. 20. - 11:55

Nyak- és hátfájás: a fokozott aktivitás nem mindig a legjobb tanács?

Nyak- és hátfájás: a fokozott aktivitás nem mindig a legjobb tanács?

Több fizikai aktivitást és kevesebb ülést javasol számos szakember a hát és a nyak fájdalmának enyhítésére. Egy kutatás szerint azonban ez nem mindenki számára megfelelő megközelítés.

Ahogy ez számos esetben igaz, nem mindenkinek jó mindig ugyanaz a megoldás.
 
A Norvég Egészségügyi és Humán Igazgatóság a fokozottabb fizikai aktivitást és kevesebb ülési időt javasol a nyak- és a hátfájdalmak kezelésére. A norvég Műszaki Egyetem (NTNU) kutatásai szerint azonban ez nem mindenki számára megfelelő megközelítés a nyak- és hátfájás kezelésében.
 
Az NTNU-tanulmány elsősorban ipari munkavállalókat és fokozott fizikai tevékenységet folytató munkavállalókat vett górcső alá - például ápolókat, takarítókat és olyan szakmákat, amelyeknél napközben sokat kell állni.
 
A több mozgás és a kevesebb ülés hosszú ideje ismételgetett tanács, az új tanulmány azonban eltérő következtetésekre jutott.
 
Fontos megtartani a munkahelyi és szabadidős fizikai aktivitás közötti egyensúlyt a hát és a nyak egészségéért
Fontos megtartani a munkahelyi és szabadidős fizikai aktivitás közötti egyensúlyt a hát és a nyak egészségéért
 
„A rendszeres testmozgás továbbra is fontos szerepet tölt be a jó egészség elérésébe és a
betegségek megelőzésében. Üzenetünk az, hogy a fizikai munkát végző emberek számára előnyös lehet, ha a munkanap alatt pihenőt tartanak” - mondta el Cecilie K. Øverås, PhD-jelölt, az NTNU Közegészségügyi Tanszék és a Dél-Dániai Egyetem Sporttudományi és Klinikai Biomechanikai Tanszékének hallgatója.
 
Hozzátette: ez csökkentheti a nyak- és hátfájás kockázatát, mely a fogyatékosság és az életminőség romlás egyik vezető oka manapság.
 
Az NTNU keretein belül végzett tanulmány az EU Back-UP projekt része, melynek célja a nyak- és hátfájás kezelésének jobb és egyénre szabottabb módszereinek felfedezése.
 
Øverås és a tanulmány társszerzői szisztematikusan áttekintették egy olyan terület kutatását, amely korábban ellentmondásos eredményeket mutatott. A szakirodalmi kutatás tíz cikket biztosított, ezek a fizikai aktivitás objektív mérését alkalmazták – s ezeket be is vonták a vizsgálatba.
 
Øverås felhívta a figyelmet arra, hogy a résztvevőktől bekért, saját maguk által jelentett fizikai magatartás nem volt éppen megbízható.
 
„Általános szabályként feltételezzük, hogy kevesebbet ülünk, mint valójában. Az általunk vizsgált tanulmányokban objektív méréseket végeztek az emberek mindennapi életében - ezek a munkát és a szabadidős tevékenységeket magukban foglalták. Atz alkalmazott felszerelések között voltak lépésszámlálók és gyorsulásmérők, melyek képesek mérni az energiafogyasztást különféle tevékenységek során - például ülés, állás, gyaloglás során” – mondta a kutató.
 
Más kutatási eredmények azt mutatták, hogy a magas fizikai aktivitási szint megnövekedett betegszabadság-igényléssel is jár. Øverås ezért fontosnak tartja, hogy az emberek megfelelő egyensúlyt találjanak az aktivitás és a pihenés között.
 
Egy nővérnek például, aki munka közben már vagy 20 ezer lépést megtett, nem kell szabadidejében is gyalogolnia a hátfájása kiküszöböléséhez. De az erősítés talán jól jöhet.
 
Az egészségügyi szakembereknek, akik tanácsot adnak a betegeknek az aktivitás kapcsán, mindenképp beszélniük kell a pácienssel – így az ajánlások árnyaltabbak lehetnek az egyén számára, és figyelembe veszik annak általános terheit.
 
A fizikai aktivitás típusa kulcsfontosságú. Számos mozgásforma jó a hátnak, mások azonban megerőltethetik.
 
„Úgy látjuk, a munkahelyi fizikai aktivitás nem feltétlenül csökkenti a nyak- és hátfájás kockázatát - éppen ellenkezőleg. Másrészt azonban a szabadidőben végzett fizikai aktivitás pozitív hatásúnak tűnik”- tudatta Øverås.
 
Ez az eltérés azzal magyarázható, milyen típusú fizikai tevékenységet végeznek az emberek a munkahelyükön és a szabadidejükben. „A nagyobb mértékű fizikai aktivitást igénylő munkahelyeken gyakran ismétlődik a mozgás milyensége, annak intenzitása alacsony. Ilyen például az ismételt emelés vagy hosszú és folyamatos időszakokig tartó állás és járás. A szabadidős tevékenységek változatossága gyakran nagyobb, szórakoztatóbb, s az embernek van lehetősége kontrollálni az időtartamot és az intenzitást.”
 
Az egészség, illetve a hát- és a nyak fájdalommentessége érdekében tehát fontos megtartani a megfelelő egyensúlyt a munkahelyi fizikai aktivitás és a szabadidőben végzett között – összegezte a kutató.
 
L.A.
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.