2016. 07. 12. - 09:00

Pár nap múlva dolgozhat a sérvműtött

Pár nap múlva dolgozhat a sérvműtött

Bajban lennénk, ha nem létezne: a sérv operációja nem újdonság, a hagyományos technikák azonban az utóbbi évtizedekben egyre tökéletesedtek. Manapság a páciens még aznap lábra állhat, hogy megműtötték. Mit kell tudni minderről?

Noha a sérv műtétje már hosszú évtizedek óta létező dolog, a technika tökélyre fejlesztése csak az utóbbi évekre tehető. Mára új módszerek és anyagok állnak rendelkezésünkre, s bár nem mindegyik technika megfelelő minden sérv esetére, ugyanaz a céljuk: jelentős javulás elérése, valamint az esély minimálisra csökkentése, hogy a probléma újra kialakulhat.

A mai eljárások a lehető legkevesebb kényelmetlenséget szeretnék okozni, miközben elősegítik a mielőbbi felépülést.

Műtő

A sérv műtét korábban hosszadalmasabb volt

 

Nagyjából 25 évvel ezelőtt, nagyanyáink idejében csupán egy módon gyógyították a sérvet: felnyitották a has egy részét, hogy a sebész hozzáférhessen.

A sérv körüli egészséges szöveteket összehúzták és varrták, így a vágást felszívódó varratokkal vagy hasi ragasztással zárták le. Egy nagyobb méretű sérv műtétje csak ezen a módon volt lehetséges. A felépülés ideje meglehetősen hosszú volt, 5-6 hét. A vágás pedig nyomot is hagyhatott. Sőt, a kiújulás esélye is megvolt.

Mai eljárások

Napjainkban az új technikáknak és anyagoknak köszönhetően a sérv műtétje kevésbé invazív, gyorsabb gyógyulást ígér és a kiújulás lehetősége is kisebb. S minél kevésbé méretes a sérv – vagyis minél előbb vesszük észre -, annál több megoldás kínálkozik.

A feszültséget nem keltő eljárás során, ahelyett, hogy a sérv körül összehúznák a szöveteket, egy darab orvosi hálót helyeznek be a terület megerősítésére, melyet varratokkal vagy kapcsokkal tartanak a helyükön. A hálót rugalmas anyagból készítik, amely a hasban marad és az új szövet növekedését ösztönzi.

A hálós technikánál jóval kisebb a sérv kiújulásának valószínűsége – s magának a hálónak is többféle változata van, beleértve a tapaszokat, dugókat, a háromdimenziósakat, bővülő verziókat vagy azokat, amelyek maguktól felszívódnak. Olyan „tépőzáras” változat is van, amelyik csak igen kevés varratot igényel vagy egyáltalán nincs szükség azokra.

A sérv műtétre specializálódott szakorvos általában a legutóbbi, legmodernebb eljárást alkalmazza. Természetesen az operáció előtt konzultál a pácienssel és felvilágosítja a technikáról, a műtét lezajlásáról.

Sérv műtét

A szakorvos a számunkra legjobb műtétet ajánlja

Hogy számunkra melyik változat a legalkalmasabb, az szintén kiderül a konzultáció során. Sok esetben az az eljárás lehet a legjobb, amelyben a szakorvos a leggyakorlottabb és amelyben a legnagyobb tapasztalattal rendelkezik.

Lágyéksérv

A lágyéksérveket az ún. zárt vagy laparoszkópos eljárással javítják – különösen, ha kisméretűek. A laparoszkópos eljárás során apró vágásokat ejt az orvos, s azokon át speciális műszereket juttat a hasba. Ezek segítségével képes vizualizálni és végrehajtani a sérv műtétet. Ez a technika is alkalmaz hálót a megerősítés céljából, ezért a sérv kiújulásának esélye itt is kicsi.

A kisebb vágásoknak köszönhetően a páciens kevesebb kellemetlenséget él meg, hamarabb felépül. A vágások helye pedig nagy valószínűséggel meg sem látszik. A betegek többsége pár napon belül visszatérhet munkájába.

Cikkünk következő részében olvashatják az eljárás részletes leírását.

Kapcsolódó cikk:

Melyek a legmodernebb érsebészeti beavatkozások?

Honnan tudhatjuk, hogy elfertőződött a sebünk?

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.