2020. 04. 07. - 11:47

Plasztikai sebészet: hatékonyabb lehet a tervezett botox?

Plasztikai sebészet: hatékonyabb lehet a tervezett botox?

Nemcsak hatásosabb, biztonságosabb is lehet a manipulált, azaz tervezett botulinum toxin – adta hírül egy kutatócsoport.

Mint ismert, a botulinum toxint (BoNT), vagy népszerűbb nevén botoxot számos alkalmazásra használják, a krónikus fájdalom kezelésétől a ráncok csökkentéséig – ám a beinjekciózásakor diffundálódhat a környező szövetekbe, s káros hatásokat válthat ki.
 
Egy új tanulmány, melyet a PLOS Biology közölt, több kutató, köztük a Bostoni Gyermekkórház munkatársai, Linxiang Yin és Min Dong amerikai kollégáikkal együtt kimutatták, hogy a hatóságok által már jóváhagyott BoNT-forma módosítása növeli az idegsejtekhez való kötődést és javítja a gyógyszer hatékonyságát és biztonságát.
 
A botulinum-toxint a Clostridium botulinum baktérium hét szerotípusban termeli. Mindegyik hasonló módon működik: miután összekapcsolódott az izmokkal a közeli idegekhez való kapcsolódást követően (ez a neuromusculáris csomópont) a toxin egy része keresztezi az idegmembránt, hogy megakadályozza a neurotranszmitter felszabadulását és megbénítsa az izmot.
 
Hatékonyabb és biztonságosabb lehet a módosított botox
Hatékonyabb és biztonságosabb lehet a módosított botox
 
A BoNT/A kereskedelmi változatát engedélyezték klinikai kezelésekhez, az izom túlműködés különféle formáinak klinikai kezelésére, valamint a ráncok kozmetikai csökkentésére – míg a BoNT/B kereskedelmi formáját a méhnyak distonia nevű mozgási rendellenességre hagyták jóvá.
 
A BoNT-ok két helyen ismernek fel két különálló receptort az idegvégződéseken. Korábbi munkák kimutatták, hogy számos BoNT, beleértve a BoNT/B-t is, meghosszabbított hurokkal rendelkezik az aminosav-lánc mentén a két receptorkötő hely között.
 
A szerkezeti modellezés azt sugallta: amennyiben a hurok hidrofób (olajos) aminosavakat tartalmaz, kölcsönhatásba léphet az idegsejt membrán lipidjeivel, biztosítva a harmadik kapcsolódási pontot, s ezáltal növelve a kötés hatékonyságát.
 
Ezek a hidrofób aminosavak számos BoNT hurkában jelen vannak, de a BoNT/B-ben nem.
 
Mivel a hatékonyság fokozódik és az erősebb kötődés csökkenti a káros hatásokat, a tanulmányban részt vevő kutatók megvizsgálták, hogy a hidrofób aminosavak hozzáadása e lipidkötő hurokhoz a BoNT/B-ben javíthatja-e a toxin kötődését az idegvégponthoz.
 
Kiderült, a hurokban mindössze két aminosav hidrofób triptofánokkal történő helyettesítése valójában fokozta a kötődést in vitro.
 
Ezt követően új BoNT/B-t állítottak elő, mely ezt a mutációt tartalmazza, valamint egy olyan mutációpárt, melyről korábban kimutatták: fokozza a két BoNT/B-receptorhoz való kötődést, s bebizonyította, hogy ez a módosított toxin hatásosabb, mint a BoNT/B jóváhagyott formája egy standard egérbénulásos esetben.
 
Ezenkívül az új toxin a testtömeg kisebb mértékű csökkenését okozta, mely összhangban áll a toxin diffúziójának csökkentésével, távol az injekció beadásának helyétől.
 
„Vizsgálatunk azt mutatja, hogy a BoNT/B-ben bevezetett változások növelik a toxin terápiás potenciálját és csökkentik a káros hatásokat - mondta Min Dong. - A botulinum toxinok ilyen módon történő tervezése új utat jelenthet a gyógyszerek biztonságának és klinikai hasznának javításában”.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.