2017. 07. 06. - 11:55

Púp a kézfejen – A ganglion egynapos sebészeti műtétje

Púp a kézfejen – A ganglion egynapos sebészeti műtétje

Zavaró, púpszerű képződmény csúfítja a kézfejünket? Ezt az ismert problémát ganglionnak hívják, mely a túl sok ízületi nedv következtében alakul ki. Egynapos sebészeti műtét keretében általában orvosolható.

Nehéz nem észrevenni a gangliont, amely többnyire a kézfejen, a csukló belső részénél vagy a térdízület alatt található. Oka pedig, hogy valami oknál fogva, gyulladás vagy túlterhelés miatt több ízületi nedv termelődik a testben, fokozva a nyomást az ínhüvelyben. Emiatt az ínhüvely kiboltosodik, így keletkezik a ganglion.

Amennyiben megszüntetik az okot, a ganglion magától visszahúzódik – de a púp a legtöbb esetben megmarad, mert a folyadék kocsonyaszerű formában továbbra is benne van.

Egy ortopéd szakorvosi vizsgálatot követően ezzel a problémával kérhetünk egynapos sebészeti műtétet, mely végleg megoldja a dolgot.

Különösen nyomtalanul eltűnhet a ganglion, ha időben végzik el az operációt.

A ganglion egynapos sebészeti műtéttel eltávolítható

A ganglion egynapos sebészeti műtéttel eltávolítható

Az egynapos sebészeti műtét menete

Egy ganglion eltávolítását többnyire helyi érzéstelenítésben végzik el, az operálandó területet 1 százalékos Lidocainnal injekciózzák be. A bőrt bemetszik a ganglion felett, majd kiműtik, egészen az ínhüvelybe vezetett kezdetéig. Az eltávolítást követően rekonstruálják az ínhüvelyt.

Végül a bőrt plasztikai varrattal hozzák helyre.

Az egynapos sebészeti beavatkozást követően a pácienst fél órán át megfigyelik, s utána hazamehet. Életvitelét nem akadályozza a műtét, ám a teljes felépülési idő általában 3-4 hét.

Az operáció lehetséges szövődményei között a gyulladás és az utóvérzés a leggyakoribb, ám ezeket egyszerűen lehet kezelni. A szövődmény jeleiről azonnal értesíteni kell az orvost.

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.