2016. 11. 07. - 11:10

Ragasztós fájdalommentes visszérkezelés – egy nap alatt

Ragasztós fájdalommentes visszérkezelés – egy nap alatt

Meglepően sokan szenvednek visszér betegségben hazánkban – Mégis, kevés olyan páciens akad, aki valóban elmegy az orvoshoz tartós megoldást kérni. Az ok legtöbbször a fájdalomtól való félelem, a munkából való kimaradás – pedig ma már elérhető a legkíméletesebb visszérműtét, a ragasztásos technológia is.

Sokan küzdenek visszérbetegséggel, de nem mernek orvoshoz fordulni, mert tartanak attól, hogy egy műtéttel nemcsak fájdalom jár, hanem a munkájukból is hosszabb időre kiesnek, s nem lehet tudni, mi lesz ennek a következménye.

Márpedig a visszérbetegséget ma már nagyon kíméletes módon lehet gyógyítani, a felépülés ideje pedig rendkívül rövid. Magyarországon is alkalmazzák ma már egynapos sebészeti műtétek keretében a ragasztásos technológiát, a Sapheon VenaSeal Closure System-et.

Első között alkalmazta hazánkban a visszértágulatok kezelésére ezt a módszert dr. Sepa György, az Országos Kardiológiai Intézet érsebész főorvosa.

Az egynapos sebészeti műtét keretében használt ragasztós technika eszköze

Az egynapos sebészeti műtét keretében használt ragasztós technika eszköze

De miért alakul ki a visszérbetegség?

A visszerekben megnő a nyomás, leginkább a gravitáció következtében. Ha ez tartósan fennáll, az a vénabillentyűk elégtelenségéhez vezet, a vér pangani kezd, az erek pedig kitágulnak. Nagy esély van a visszértágulat kialakulására, ha már felmenőink is szenvedtek tőle.

Vannak azonban kockázati tényezők is, melyek hozzájárulnak a visszeresség jelentkezéséhez.

A visszér nemcsak esztétikai probléma, ha nem kezelik, komoly egészségügyi szövődményei lehetnek. A fájdalmak mellett nehézláb-érzés alakul ki, de akár lábszárfekélyre, mélyvénás trombózisra is számíthat a páciens, amely életveszélyes tüdőembóliát is magával vonhat.

Milyen lehetőségeink vannak?

Hazánkban jelenleg a vágásos visszérműtét a legelterjedtebb eljárás, amely azonban – noha a visszeresség megszűnik -, több mellékhatással is járhat. Nemcsak fájdalmas, hanem előfordulhatnak hegek, csúnya bevérzések, ráadásul a kihúzott ér mentén sérülhetnek a nyirokerek. A páciens sokáig lábadozhat.

Széles körben használják azonban ma már egynapos sebészeti műtét keretében az ún. endoluminalis ablatio-t. Ilyenkor helyi érzéstelenítésben végzik a műtétet, a beteg nem kap altatást és gerincérzéstelenítést. A tágult vénaszakaszt hőhatás segítségével zárja le az orvos, amely különböző forrásból ered.

 A ragasztót katéter segítségével juttatják a vénába és csak a helyét érzéstelenítik

A ragasztót katéter segítségével juttatják a vénába és csak a helyét érzéstelenítik

Mi a Sapheon VenaSeal Closure System?

Az egynapos sebészeti műtét keretében a rádiófrekvenciás módszer a legkíméletesebb. A lézernél kisebb energiát használ, így a környező szövetekre sem gyakorol annyira káros hatást. A legkorszerűbb, rádiófrekvenciás F Care Systems EVRF elnevezésű készüléket használják a beavatkozáshoz.

Ezért a páciens nem érez fájdalmat, bevérzés, hegek és varratszedés nélkül épül fel, s 2-3 nap múlva már dolgozhat is.

Ezen egynapos sebészeti műtéti eljárás során a vénába katéter segítségével ragasztót juttatnak, amely enyhe nyomásra megköt. Az eret teljes hosszában elzárja. A Sapheon által kifejlesztett eljárás nagy előnye, hogy hőenergia nélkül használható, helyi érzéstelenítésre sincs szükség.

Csupán azt a területet érzéstelenítik, ahol a katétert bevezetik. A beavatkozás után a páciens akár folytathatja is mindennapi tevékenységét. Kompressziós harisnyát sem kell viselnie.

Dr. Sepa György érsebész főorvos elérhetősége:

E-mail cím: gyorgy@drsepa.hu

Telefonszám: +36-30/991-2587.

Kapcsolódó cikk:

Visszérben a legkíméletesebb az F Care Systems módszer

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.