2016. 10. 12. - 14:10

Visszérben a legkíméletesebb: az F Care Systems módszer

Visszérben a legkíméletesebb: az F Care Systems módszer

Meglepően sokan szenvednek hazánkban visszérbetegségben: a lakosság közel 60 százalékát érinti a probléma. Noha számos műtéti technika létezik a visszér gyógyítására, a legkorszerűbb és legkíméletesebb módszer mégis a rádiófrekvenciás F Care Systems EVRF készülék, melynek működéséről dr. Sepa György érsebész főorvos beszélt.

Meghökkentő, hogy a magyar lakosságon belül hány embert érint a visszérbetegség. A statisztikák szerint az emberek 50-60 százalékát gyötri, s közülük csupán 20-30 százalék fordul orvoshoz segítségért.

Még több ember lehet érintett, ha a hajszálér- és pókhálóvénával küzdőket is beleszámoljuk a visszérproblémások táborába. A férfiak 40-, míg a nők 60 százaléka küzd visszérbetegséggel, utóbbiak magasabb száma elsősorban az áldott állapot során bekövetkezett változásoknak köszönhető.

Visszeres láb - F Care Systems EVRF technikával végzett, egynapos műtét előtt

Visszeres láb - F Care Systems EVRF technikával végzett, egynapos műtét előtt

Bár többféle műtéti módszer is létezik a visszeresség gyógyítására, Magyarországon ma is a hagyományos visszérműtét a leggyakoribb – ám korántsem ez a legkíméletesebb, s nem is nyújt gyors megoldást. A módszerekről dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa beszélt.

Hagyományos operációnál a beteget elaltatják vagy gerincérzéstelenítésben részesítik, majd vágást ejtenek a boka táján és a lágyékhajlatban. A tágult érszakaszt kihúzzák. A műtétet követő napon a pácienst bekötözik, 1 hét múlva pedig ki kell szedni a varratokat.

Munkába csak másfél hét múlva állhat, de nem ritka az sem, hogy csak 1-másfél hónap múlva képes rá.

Nem véletlenül terjed egyre gyorsabban a ma már régimódinak számító hagyományos visszérműtét helyett a lézeres, vízgőz- illetve rádiófrekvenciás hullámok által generált hővel végzett beavatkozás. Az ún. endoluminalis ablatio-k a hagyományos módszernél később jelentek meg – magyarázta dr. Sepa György.

Visszeres láb - F Care Systems EVRF technikával végzett, egynapos műtét után

Visszeres láb - F Care Systems EVRF technikával végzett, egynapos műtét után

A páciens csak érzéstelenítést kap ennél a technikánál, majd az orvos különböző forrásból eredő hőhatás segítségével elzárja a tágult véna szakaszt. Ebbe a kategóriába tartozik tehát a lézer, valamint a vízgőz- és rádiófrekvenciás hullámok által generált hő.

Az utóbbi a tapasztalatok szerint a legkíméletesebb, egynapos sebészeten elvégezhető visszérkezelési módszer. Fájdalommentessége és kíméletessége annak köszönhető, hogy a lézernél kisebb energiával dolgozik,vagyis kevesebb káros hatást gyakorol a környező szövetekre.

Ehhez a visszérgyógyítási eljáráshoz a rádiófrekvenciás F Care Systems EVRF készüléket használják – mondta el dr. Sepa György, aki a műtét lefolytatását is részletezte.

A visszérműtéthez szükséges F Care Systems EVRF készülék

A visszérműtéthez szükséges F Care Systems EVRF készülék

Ezt az egynapos sebészeten is elvégezhető visszér-operációt helyi érzéstelenítésben végzik, azaz felületes bódításban, hogy a műtéti stesszt csökkentsék.

A térdhajlat magasságában, ultrahangos vezérlés segítségével a vénát megszúrják, majd tűn keresztül RF (rádiófrekvenciás) katétert vezetnek a lágyékhajlatig. A vénát ezután ún. Tumescens oldattal veszik körül, majd fokozatosan visszahúzva a katétert, rádiófrekvenciás hullámok segítségével a tágult vénát lezárják.

Mivel ez az egynapos sebészeti eljárás igen kíméletes, a páciens egy óra múlva elhagyhatja a kórházat és akár már másnap dolgozhat.

 

Dr. Sepa György érsebész főorvos elérhetősége:

E-mail cím: gyorgy@drsepa.hu

Telefonszám: +36-30/991-2587.

 

Kapcsolódó cikk:

Tévhitek - amit a visszerességről rosszul tudunk

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.