2020. 06. 30. - 11:25

Sebészet - A migrén műtét alapjai

Sebészet - A migrén műtét alapjai

Emberek milliói szenvednek a világon migréntől, ettől a sokszor elviselhetetlen fejfájástól. A műtét során nyomáspontokat szabadítanak fel, s a migrén súlyossága csökken vagy a probléma teljesen meg is szűnik.

Számos egészségügyi gondra van ma már operációs megoldás. Nem kivétel ez alól a migrén nevű, súlyos fejfájás sem. A migrént a szenzoros idegek és a fej körüli érrendszerek összenyomódásával és irritációjával hozzák összefüggésbe.
 
Amennyiben ezeket a pontokat a műtéti beavatkozás során felszabadítják, a migrén súlyossága csökken vagy egyáltalán nem tapasztalható többé.
 
Az idegtömörítési helyeket triggerpontoknak is nevezzük. A tünetektől függően egy vagy több ilyen pont is lehet egy migrénes páciensnél.
 
A migrénre is van ma már sebészeti megoldás
A migrénre is van ma már sebészeti megoldás
 
A leggyakoribb és leglényegesebb kiváltó pontok frontálisak (fájdalom a szem és/vagy a homlok felett), halántéki pontok (fájdalom a halánték felett), rhinogenikus pontok (az orr belső fájdalma, amely a szem mögé is kiterjedhet), occipitalis pontok (fájdalom, amely a fej hátsó részére sugárzik ki és a szemek mögött is érezhető). A migrénes ember fájdalmat tapasztalhat kevésbé gyakori helyeken is a feje körül.
 
A migrén műtét egy meglehetősen személyre szabott eljárás. Tünetektől függően mindeninél a megfelelő triggerpontokat kell felszabadítani.
 
Általánosságban akkor lehet valaki megfelelő személy egy migrén-műtétre, ha:
 
-migrénnel diagnosztizálták vagy occipitalis neuralgiát állapítottak meg nála
-számos terápiát kipróbált már (viselkedési terápia és gyógyszerek) siker nélkül
-fizikailag egészséges
-reális elvárásai vannak
 
A konzultáció során három fő elem áll rendelkezésre annak meghatározására, megfelelő jelöltek vagyunk-e a migrén műtétre vagy sem.
 
Az első a kórtörténetünk, a múltra és a jelenre vonatkozóan egyaránt. Az értékelés kritikus fontosságú, mivel a sebész így tisztában van vele, mi történhet a beteg szervezetében és hogyan lehet ezt elkerülni, nehogy valamilyen probléma megismétlődjön.
 
Fel kell készülnünk egy átfogó fizikai vizsgára, mely magába foglalja a fejfájás tüneteire és a perifériás idegrendszeri patológia lehetőségére összpontosító vizsgálatot.
 
Diagnosztikai tesztek, így például idegblokkok vagy Botox injekciók adnak lehetőséget annak igazolására, hogy a perifériás idegi probléma áll-e a tünetek mögött.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.