2016. 07. 14. - 09:05

Sérvműtét: csak elalszunk és kész is

Sérvműtét: csak elalszunk és kész is

Ha gond van, a sérvműtét megoldja – manapság sokkal egyszerűbben, mint évekkel ezelőtt. A modern eljárásoknak köszönhetően a módszerek biztonságosabbak és a beteg felépülése is gyorsabb. Mit kell tudni a laparoszkópiáról, valamint magáról a műtét lezajlásáról? 

A sérv operációját igen régóta végzik az orvosok, ám azok a módszerek, melyekkel manapság dolgoznak, jóval egyszerűbbek és nem igényelnek a pácienstől többhetes szabadságot, hiszen nem sokkal a műtét után ismét munkába állhat.

Cikkünk első részében a mai, kevésbé invazív eljárásokkal ismerkedhettek meg az olvasók, elsősorban a hálós technika alkalmazását írtuk le.
Most a laparoszkópos technikát ismerhetjük meg alaposabban.

A sérv műtétjét is altatásban végzik

A sérv műtétjét is altatásban végzik

Hogyan történik?

A lágyéksérvek gyógyítását leggyakrabban zárt vagy laparoszkópos eljárással oldják meg. Azokban az esetekben főleg előnyös ez a technika, amelyekben kisméretű sérvről van szó. A laparoszkópos eljárás lehetővé teszi, hogy csupán apró vágások ejtésével a szakember pici műszereket juttasson a hasba, s ezek irányítsák a sérv műtét elvégzését. A megerősítésre itt is hálót alkalmaznak.

Annak valószínűsége, hogy kiújuljon a sérv, igen kevés és a páciens hamar fel is épül.

A sebész 3-4 kis vágást ejt a hasfalon, az egyiket a köldök táján, a többit lejjebb. A laparoszkóp tulajdonképpen egy száloptikás cső, miniatűr kamerával a végében, s ezt juttatja be az egyik hasi vágáson az orvos – melyen keresztül így látni fogja a területet egy monitoron.

A műtétet igen pici sebészeti műszerekkel hajtja végre, ezeket a többi vágáson juttatja be, miközben a monitoron nyomon követi mozgásukat. A hálót varratokkal és/vagy kapcsokkal helyezi el és erősíti a helyére. Ezt követően a szakorvos a műszereket kiveszi a testből és lezárja a vágásokat, öltéssel vagy sebészeti szalagokkal.

Altatás

A nyílt sérv műtétjét általános, gerinc- vagy akár helyi érzéstelenítés segítségével végzik, a laparoszkópiásat azonban mindig általános altatás alatt. Nem kell azonban megijedni – ez az eljárás nyomonkövetéssel és ellenőrzéssel ma igen biztonságosnak számít. Az aneszteziológus jelen van az operációnál. Amikor a műtétet befejezik és az érzéstelenítés leáll, nagyon gyorsan fel is ébred a beteg.

Altatás

Az altatás manapság biztonságosnak számít

Amennyiben az általános altatás mellékhatásai miatt aggódunk, mint például a hányinger, a hányás vagy a fejfájás, ezek ritkán fordulnak elő. Még nyílt sérv esetén is inkább az általános altatást szokták javasolni. Könnyebb és kényelmesebb a páciens számára is.

Mi a teendő sérv műtét előtt?

Néhány nappal az operáció előtt a sebész javasolhat műtétet megelőző vérvizsgálatot, EKG-t, mellkasi röntgent, hogy meggyőződjön arról: a szív és a tüdők jó állapotban vannak. Előírhatja, hogy bizonyos gyógyszereket ne szedjünk egy hétig - 10 napig műtét előtt, így például aszpirint és ibuprofent, ezek ugyanis erősíthetik a vérzést.

A sebésznek tudnia kell minden készítményről, amit szedünk, beleértve a természetes változatokat is. Az operáció utánra valószínűleg kapunk fájdalomcsillapítót, ha szükséges. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy majd alkalmaznunk kell, érdemes még a beavatkozás előtt beszerezni.

Kapcsolódó cikk:

Pár nap múlva dolgozhat a sérvműtött

Íme a legmodernebb rádiófrekvenciás érsebészeti beavatkozások

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.