2017. 04. 25. - 12:05

Szürkehályog-műtét lehet a sok injekcióból?

Szürkehályog-műtét lehet a sok injekcióból?

A mai, korszerű sebészeti eljárások segítségével van mód a legminimálisabb beavatkozással megműteni a szürkehályogot egynapos sebészet keretében. Kutatók azonban rájöttek, hogy a szürkehályog, azaz glaukoma operáció esélyét növelik a makula-degenerációra kapott többszörös injekciók.

Bár a modern eljárásokkal a szürkehályog ma már akár egynapos sebészet keretében is kezelhető, kutatók felfedezték, hogy a korral összefüggő makula-degeneráció esetében, ha egy páciens hétszer több alkalommal kapott állapotjavító injekciót évente, nagyobb eséllyel kellett később szürkehályog-műtétet elvégeztetnie.

A JAMA Ophthalmology szaklapban közölt tanulmányban a kutatók leírták, hogy ilyen esetekben ún. intravitreus vascularis endothelialis növekedési faktor (VEGF) injekciót kap a beteg, melyet e gyakori látásvesztéskor használnak, s ilyen a korral járó exudatív (vagyis nedves) makula-degeneráció, valamint a diabetikus makula ödéma. Ezek a pácienseknél valóban javították a látást.

Aki túl sok makula-degeneráció elleni injekciót kap, esélyes a szürkehályog-műtétre?

Aki túl sok makula-degeneráció elleni injekciót kap, esélyes a szürkehályog-műtétre?

Az VEGF-szerek intravitreus injekciója azonban növelheti az intraokuláris nyomás kockázatát. Ugyanakkor, a közepes- vagy előrehaladott szintű glaukóma és szürkehályog-műtét rizikója eddig nem volt egyértelmű.

Brennan D. Eadie, orvos, PhD, a Vancouver-i British Columbia Egyetem munkatársa kollégáival olyan tanulmányt vezetett, melyben ilyen, intravitreus bevacizumab injekciót kapott betegek vettek részt, akik időskori makula-degenerációra kaptak kezelést.

Az eseteket és az eljárásokat különféle műtéti kódokkal azonosították. Minden esetben 10 kontroll követte az első beavatkozást. Hogy évente hány injekciót kapott a páciens, azt minden esetnél és kontrollnál megvizsgálták.

A kutatók 74 szürkehályog-műtétes esetet és 740 kontroll vizsgálatot azonosítottak. Rájöttek, hogy az évi 7 vagy ennél több injekció összefüggésbe hozható a glaukóma műtét jelentősen megnövekedett valószínűségével.

„A klinikai szakembereknek fel kellene figyelniük a megismételt beavatkozások és a szürkehályog műtétek szükségességének összefüggésére”-mutattak rá a tanulmány szerzői.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.