2017. 01. 17. - 14:10

Több előnyt is hoz az egynapos sebészeti szürkehályog műtét

Több előnyt is hoz az egynapos sebészeti szürkehályog műtét

Nem csupán a tisztánlátás lehet a jól sikerült egynapos sebészeti beavatkozás eredménye. Szürkehályog kialakulása esetén, amely akár már fiatalkorban is jelentkezhet, az életminőség jelentősen romlik és egyéb veszélyek is leselkednek az emberre.

Nem nehéz kitalálni, hogy a szürkehályog nem csupán a látás romlását eredményezi. Amennyiben valaki ezzel a problémával küzd, az egynapos sebészeti műtét több jelentős előnnyel is szolgálhat.

A szürkehályog vagy katarakta vezető oka a látásromlásnak az 55 év feletti korosztályban. Csak Amerikában hatból egy ember szenved tőle, 40 éves kora felett – de felüknél jellemzően kialakul a szürkehályog 70 esztendős korukig.

Más szembetegségekkel szemben, mint amilyen például a zöld hályog (glaukóma) vagy makuladegeneráció, amely tartós szemkárosodást okozhat, a szürkehályogot el lehet távolítani – akár teljesen visszaállítva a látást.

A szürkehályog leghatékonyabb megoldása az akár egynapos sebészeti beavatkozás keretében is elvégezhető operáció.

A szürkehályog egynapos sebészeten történő megműtése jelentősen javítja az életminőséget

A szürkehályog egynapos sebészeten történő megműtése jelentősen javítja az életminőséget

 

Mi történik a műtét után? 

A szürkehályog egynapos sebészeti operáció lényege a homályos lencsék új, mesterséges lencsékre cserélése - ezek az ún. intraokuláris lencsék. A katarakta-beavatkozás az egyik leggyakoribb és legsikeresebb kimenetelű egynapos sebészeti műtétnek számít. Emberek ezreinek állítja vissza a látását.

Az operációnak a tisztánlátáson felül több tagadhatatlan előnye is van.

1.A szürkehályog műtéttel javul az életminőség. Mivel ez a probléma lassan fejlődik ki, időbe telik észrevenni, hogy nehézségekbe ütközik az olvasás vagy az éjszakai vezetés. Egyszercsak azon kaphatjuk magunkat, hogy félretettünk tevékenységeket, melyeket azelőtt szerettünk, de nem is tudjuk pontosan, miért. A szürkehályog szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

A katarakta megszüntetése egynapos sebészeti eljárás során egycsapásra megváltoztathat mindent. Újra a régiek leszünk, ismét élvezhetünk mindent, amit azelőtt. Egy 2013-as tanulmány szerint az életminőség 36 százalékkal növekszik egy szürkehályog-műtétet követően.

2.Csökken az esések, csonttörések száma. Nem nehéz rájönni, hogy ha valakinek baj van a látásával, gyakrabban eleshet és összetörheti magát. Időseknél egy ilyen esés akár végzetes is lehet. Egy 2012-es tanulmány rámutatott, hogy az esések, törések esélye 16 százalékkal csökken az egynapos sebészeti operációt követően.

Komoly szürkehályog esetén a balesetek valószínűsége 23 százalékkal mérséklődött.

3.A szürkehályog műtét segít hosszabb ideig élni. 2013-ban készült egy tanulmány, amely összefüggésbe hozta az operációt a hosszabb élettel. Aki elvégeztette, annál 40 százalékkal csökkent az elhalálozás esélye azokkal szemben, akik nem éltek a lehetőséggel.

Kapcsolódó cikk:

Mit kell tudni a fiatalkori szürkehályogról?

B.A.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.